23948sdkhjf

750.000 tons forurenet skrot: Staten må træde til, mener ordfører

Gammel forurening fra det daværende Stålvalseværket truer miljøet i Roskilde Fjord. Stålvalseværket ved Frederiksværk, som gik konkurs i 2002, deponerede op mod 750.000 tons forurenet skrot og affald.

Der er tale om en så omfattende forurening af jorden, at det må betegnes som en generationsforurening. Det mener SF's ordfører i Folketinget på området Marianne Bigum. Hun mener, at forureningen er så stor, at den vil udgøre et problem i flere generationer fremover. Det skriver Sjællandske Nyheder.

Hvis en forurening bliver karakteriseret som "generationsforurening", så overgår ansvaret for forureningen fra regionen til staten.

- Hvis forureningen kan klassificeres som en generationsforurening - og det tyder det på - så er SF klar til at kæmpe for, at der bliver ryddet op, ligesom vi gør med de øvrige generationsforureninger, siger Marianne Bigum til Sjællandske Nyheder.

Danmark har i forvejen 10 store forureninger, som er klassificeret som generationsforureninger. Marianne Bigum mener, at Stålvalseværkets forurening skal være nummer 11.

Forurening påvist

Region Hovedstaden har for nyligt påvist, at forurening fra værkets deponier siver ud i fjorden. Der er fundet blandt andet tungmetaller, phenoler og PFAS, som overskrider grænseværdierne for havvand.

De afværgeforanstaltninger, som det daværende Stålvalseværket fik besked på at udføre for 30 år siden, fungerer ikke længere effektivt.

Stålvalseværket blev efter konkursen i 2002 overtaget af russiske investorer og fik navnet DanSteel, senere NLMK DanSteel.

Efter starten på Ukraine-krigen overgik ejerskabet af værket til NLMK Belgium. Det skete i efteråret 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125