23948sdkhjf

Pensionskasser investerer milliarder i grønt, svensk stål

H2 Green Steel vil producere stål med 95 procent mindre CO2-udledning på et nyt værk i Nordsverige

Fire danske pensionskasser er gået sammen om at investere i et nyt stålværk i Nordsverige, der skal producere grønt stål.

Stålværket bygges af H2 Green Steel ved byen Boden, som ligger nord for Luleå. Her skulle forholdene være optimale til at producere grønt stål i kraft af rigelige mængder strøm fra vandkraftværker. 

Værket kommer til at levere stål med op til 95 procent mindre CO2-udledning end traditionelt produceret stål. H2 Green Steel vil erstatte kul med brint produceret på elektrolyseanlæg. Stålproduktion udgør en stor klimabelastning og står for omkring 8% af alle CO2-udledninger i EU.

H2 Green Steel blev stiftet i 2020 med ambitionen om at accelerere den grønne omstilling af stålindustrien ved hjælp af brint. Stålværket ved Boden er under opførelse og bliver selskabets første stålværk.

De fire danske pensionskasser er PKA, PenSam, AkademikerPension og Lærernes Pension. De skyder tilsammen over to milliarder kroner i projektet. Det er en del af en større kapitalrejsning, hvor H2 Green Steel får tilført over 30 mia. kr.

Aftaler med Mercedes og Ikea

Stålværket forventes at producere op til 2,5 millioner tons færdigt fladstål pr år. Det skal blandt andet bruges til at bygge alt fra biler til møbler og hvidevarer.

H2 Green Steel har allerede flere foreløbige aftaler på plads med store virksomheder så som Mercedes Benz, Ikea og Electrolux, der alle ønsker at bruge den grønne stål i deres produktion.

Brug for nytænkning

Hos pensionskasserne glæder man sig over at kunne bidrage til en ny og mere klimavenlig teknologi i en ellers meget CO2-udledende industri samtidig med, at man med investeringen kan levere et godt afkast til medlemmernes pensioner.

- Virkeligheden er, at alt det, vi allesammen forbruger i vores hverdag i et eller andet omfang skal omstilles til grønnere produktionsmetoder. Især tunge og svært omstillelige industrier som stål. Derfor er der brug for nytænkende virksomheder som H2 Green Steel, siger Jon Johnsen, adm. direktør i PKA.

- Klimafronten ændrer sig hele tiden, og nu er tiden til at begynde at dekarbonisere en af de mest CO2-tunge industrier, stålindustrien. Økonomisk giver det mening, blandt andet fordi grønt stål kan sælges dyrere end det sorte stål, siger Anders Schelde, investeringsdirektør i AkademikerPension.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094