23948sdkhjf

2023 blev "katastrofalt" år for varmepumpesalget

På et år er salget af vandbårne varmepumper tæt på halveret, viser nye tal for 2023

Sidste år blev der solgt 39 procent færre vandbårne varmepumper i forhold til året forinden, viser nye tal fra Energistyrelsen. Fra 40.033 til 24.399 luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg, der typisk erstatter olie- eller gasfyr.

Sådan lyder det i pressemeddelelse fra Tekniq Arbejdsgiverne

Det fuldender et katastrofalt år for varmepumpesalget og den nødvendige grønne omstilling af samfundet, lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne, der organiserer store dele af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.

- Vi forventer desværre, at salget kommer til at ligge endnu lavere her i 2024. Det er en skam, for det betyder, at vi går glip af en stor mulighed for at reducere CO2-udledningen og spare på energiforbruget i de danske hjem, udtaler Troels Hartung, bæredygtighedschef i Tekniw Arbejdsgiverne.

Usikkerheder og faldende gaspriser

Boligejernes interesse for at konvertere væk fra det gamle gasfyr er dalet i takt med gasprisernes fald fra det skyhøje niveau i 2022. Derudover har mange boligejere været usikre på, om de kan få fjernvarme – og i givet fald hvornår. Endelig har tilskudspuljen til varmepumper heller ikke været i stand til at hjælpe folk i tilstrækkelig grad.

- Mange er blevet fartblinde af de høje gaspriser i 2022 og glemmer, at gaspriserne faktisk fortsat er relativt høje. Dette rammer ikke bare varmepumperne, men også folks interesse for at konvertere til fjernvarme. Men at holde fast i gasfyret er en kortsigtet løsning, der ikke tager højde for de langsigtede konsekvenser for klimaet og økonomien, udtaler Troels Hartung.

Behov for at målrette tilskud

Det er den generelle forventning, lyder det i pressemeddelelsen, at cirka halvdelen af de godt 400.000 bygninger, der i dag opvarmes med olie eller ledningsgas, skal have varmepumpe, mens den resterende del skal have fjernvarme. Det er en del af regeringens mål om at gøre Danmark fossilfrit inden 2050. 

Men for at nå det mål, er det nødvendigt, at der bliver lavet en konkret plan, der viser den enkelte gaskunde, præcis hvornår der lukkes for gassen til deres bygning, og hvad de relevante alternative opvarmningskilder bliver.

- Vi har også brug for at give tilskudsordningerne på området et servicetjek, så vi sikrer, at dem der har størst behov for hjælp, har let adgang til tilskud. Det gælder ikke mindst landdistrikterne, som ikke har udsigt til at få fjernvarme. Ellers risikerer vi at miste momentum i den grønne omstilling, siger Troels Hartung.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079