23948sdkhjf

Global turbulens sætter sig på AVK’s bundlinje

Ventil-giganten forventer dog fortsat vækst og fastholder et højt investeringsniveau

Trods opbremsning i økonomien på en række markeder havde AVK-koncernen vækst inden for alle forretningsområder, og omsætningen steg med 4,7 procent til 7,9 mia. kr. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Driftsresultatet steg med 5,4 procent til 775 mio.kr., men blandt andet rentestigninger og valutakursreguleringer kom lidt på tværs, så årets resultat efter skat blev 466 mio. kr., hvilket er et fald på 8,8 procent i forhold til året før.

- Resultatet er tilfredsstillende, for det skal ses på baggrund af, at året var præget af en opbremsning i økonomien på flere af vores markeder. Trods dette oplevede vi vækst inden for alle vores forretningsområder, og især markederne i Mellemøsten og Storbritannien bidrog til væksten. Mange asiatiske lande har fortsat været præget af lavt aktivitetsniveau efter covid-19 pandemien, som for Kinas vedkommende først var ovre med ophævelsen af restriktioner i begyndelsen af 2023, siger finansdirektør Lars Kudsk, AVK, i en kommentar til regnskabet.

Egenkapitalen voksede

Når årsresultatet ikke fulgte med den stigende omsætning, er den primære årsag, at resultatet af finansielle poster udviklede sig negativt.

- Det skyldtes dels det generelt højere renteniveau, dels øget gæld foranlediget af koncernens lageropbygning på grund af forsyningskrisen året før. Men også valutakursudviklingen påvirkede resultatet negativt. Til gengæld blev regnskabsåret kendetegnet ved et positivt cash flow fra driften på 886 mio. kr., som blev udnyttet til at reducere den rentebærende gæld med 465 mio.kr. Ved regnskabsårets slutning var egenkapitalen steget med 9 procent til 3.560,6 mio. kr., og det medførte en væsentlig stigning i soliditeten til 54,8 procent mod 48,0 procent året før, tilføjer Lars Kudsk.

Store investeringer i grøn omstilling

Bestyrelsesformand Niels Aage Kjær understreger, at AVK fortsætter de senere års intensiverede indsats i forhold til den grønne omstilling.

- Reduktion af CO2-udslip og etablering af bæredygtige løsninger er uomgængelige krav, og AVK er fuldt bevidst om vores ansvar og mulige bidrag hertil, fastslår han, og fortsætter:

- Vi har et produktprogram, der i stor grad bidrager til at forbedre kvaliteten af vandforsyning og kunstvanding, og vores produkter bidrager allerede i stort omfang til en lavere CO2-påvirkning via reduceret vandspild og dermed lavere energiforbrug. Indsatsen for at sikre større bæredygtighed kommer til udtryk i mange forskellige initiativer på tværs af hele koncernen, og mantraet er ”mange bække små”.

Markant investeringsniveau fastholdes

Lars Kudsk oplyser, at koncernen har fortsat tidligere års markante investeringer. Der er således investeret 343 mio. kr. i anlægsaktiver, tæt på rekordniveauet fra året før.

- Vi har investeret i koncernens produktionsfaciliteter, herunder optimering af fabrikker og produktionsanlæg. Derudover har vi investeret massivt i produktudvikling, automatisering og digitalisering, samt en lang række initiativer i forhold til at reducere miljø- og klimabelastning. Vi fastholder det markante investeringsniveau i det kommende år for at optimere driften og sikre kapaciteten til fortsat vækst, siger Lars Kudsk.

For det igangværende regnskabsår forventer AVK-koncernen en moderat organisk vækst. Når omsætningen på trods heraf forventes at stige med cirka 15 procent, er forklaringen primært opkøbet i oktober 2023 af franske Bayard og spanske Belgicast, som tilsammen omsætter for omkring 1 mia. kr. inden for vandsektoren. De to virksomheder har en bred produktpakke og en stærk markedsposition i det sydlige Europa, blandt andet inden for anlæg til afsaltning af vand. Opkøbet indebærer en markant styrkelse af AVK-koncernens kerneforretning på vandområdet.

AVK Holding A/S
Regnskabsår 2022/2023 2021/2022
Valuta Mio. kr. Mio. kr.
Nettoomsætning 7.941,3 7.585,1
Bruttofortjeneste 2.658,6 2.5514,5
Resultat af primær drift 775,0 735,6
Resultat før skat 655,8 708,9
Årets resultat 466,2 511,4
Balancestatus 7.067,8 7.384,3
Egenkapital 3.140,5 2.881,8
Antal ansatte 4.880 4.886
Kilde: AVK

Artiklen er en del af temaet Regnskab.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14