23948sdkhjf

Sjølund tjener igen penge

Sjølund A/S ved Kolding kom i 2022 tilbage på danske hænder, da Søren Ravn, som ejede virksomheden fra 2007 til 2018 købte den. Han overtog en virksomhed, der havde været igennem nogle svære år, og iværksatte derfor en turnaround.

Den ser ud til at virke. I det nyligt offentliggjorte regnskab for 2022/2023 er der nemlig sorte tal på bundlinjen

- Det nye regnskab 2022/2023 viser, at Sjølund A/S igen tjener penge og er på den helt rigtige kurs. Vi har skåret forretningen skarpt til og generobrer positionen som en stærk nichevirksomhed inden for profilvalsning, forklarer Zoran Aleksic, som er administrerende direktør og leder den daglige forretning og tegner virksomhedens strategiske retning.

Tilbage til rødderne

Koncernen kommer ud af regnskabsåret med et overskud efter skat på 3,3 mio. kr. og en forbedring af den primære drift med over 14,0 mio. kr.

Den positive udvikling skyldes, at Søren Ravn sammen med banken - efter Sjølunds ejerskab gennem fire år hos en tysk kapitalfond - satte en rekonstruktionsplan på skinner ved generhvervelsen af virksomheden. Den gik basalt set ud på at komme tilbage til det, som virksomheden er allerbedst til: profilvalsning.

I den forbindelse blev et tabsgivende estisk datterselskab lukket ned, hvilket resulterede i et underskud på 57 mio. kr. i 2020/2021, og banken eftergav en gæld på 20 mio. kr. Det medførte et resultat for regnskabsåret 2021/2022 på 13 mio. kr., selv om der var et negativt driftsresultat på 5,6 mio. kr.

- Den aktuelle forbedring i 2022/2023 af den primære drift med over 14,0 mio. kr. viser, at vores forretningsmæssige fokus er rigtigt, og turnaround-planen virker. Sjølund har igen fuld fokus på profilvalsning, som har været vores DNA i generationer. Og det virker, siger Zoran Aleksic.

Medarbejderne har knoklet

Han fremhæver en ekstraordinær stor indsats fra de godt 100 medarbejdere og opbakning fra kunderne som den primære grund til, at virksomheden igen klarer sig godt.

- Alle – både i produktionen og administrationen – har knoklet og leveret en indsats, som ligger langt ud over det forventelige. Den store arbejdsindsats ser jeg som et klart udtryk for stor tillid fra medarbejderne til, at vi sammen kan alt. Og det kan vi, siger Zoran Aleksic, der tilføjer, at Sjølund også har oplevet stor opbakning fra kunder og samarbejdspartnere.

Vanskelige vilkår

Årets overskud og langt stærkere driftssituation er opnået under vanskelige vilkår. Eksempelvis har Sjølunds kinesiske datterselskab været hårdt ramt af afmatning på markedet samt punktvise nedlukninger i det kinesiske samfund på grund af Covid. Resultatet er et underskud i datterselskabet på 2,7 mio. kr.

Desuden har vindmølleindustrien i de senere år været ramt af en række udfordringer. Derfor har Sjølund også ryddet op i produktprogrammet til vindmølleindustrien, så konkurrenceevnen er skærpet.

- Vi er fulde af fortrøstning med hensyn til fremtiden, selv om konjunkturerne er vanskelige. Vi har nu skåret alle dele af virksomheden til og tjener penge, så vi igen er en stabil og økonomisk robust virksomhed. Vi forventer også overskud næste år, siger Zoran Aleksic.

Sjølund A/S
Regnskabsår 2022/2023 2021/2022
Valuta Mio. kr. Mio. kr.
Bruttofortjeneste 46,3 37,9
Resultat før finansielle transaktioner 5,0 -5,6
Resultat før skat 4,1 13,7
Årets resultat 3,3 13,1
Balancestatus 57,7 63,5
Egenkapital 15,8 15,0
Antal ansatte 100 102
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141