23948sdkhjf

Uambitiøs eller digitalt gearskifte? Organisationer uenige efter ny strategi

25 initiativer i en ny digitaliseringsstrategi skal ruste Danmark bedre på blandt andet kunstig intelligens.

Det er Regeringens konklusion på den nyligt fremlagte digitaliseringsstrategi, men hos SMVDanmark er man "skuffet over ambitionsniveauet", lyder det i en opfølgende pressemeddelelse.

- Regeringen misser desværre en oplagt mulighed for at gøre Danmark mere parat til at håndtere mange af de store udfordringer, vi står overfor. Strategien er desværre hovedsageligt en samling af indsatser, vi kender i forvejen. Der er intet nyt eller banebrydende i strategien. Desuden følger der alt for få penge med til, at det her reelt vil gøre en forskel for de små og mellemstore virksomheder. Det er ærgerligt, og vi svigter virksomhederne, der i særdeleshed er i fare for cyberangreb, udtaler økonom og digitaliseringsansvarlig i SMVdanmark Pernille Birch.

Hun mener, det er paradoksalt, at regeringen i sit udspil selv skriver, at ”der er et stort uforløst potentiale for automatisering og digitalisering i de danske SMV’er”, men at indsatsen for at forløse det potentiale så er så halvhjertet.

Der er i alt afsat 800 mio. kr. over fire år, og de skal bruges til en bred vifte af tiltag, lige fra monitorering af grundvandet og nye værktøjer mod økonomisk kriminalitet til teknologiforståelse for folkeskolelærere.

- Smørret bliver virkelig smurt papirstyndt ud på brødet. Reelt er det småpenge, som strategien afsætter til en indsats for at hjælpe de små og mellemstore virksomheder. Det er skuffende, lyder det fra Pernille Birch.

Gearskifte

Lidt flere roser får strategien imidlertid fra Dansk Metal, der kalder strategien "et skridt i den rigtige retning" og et "digitalt gearskifte".

- I Danmark har vi højere lønninger end i udlandet, og vores konkurrenceevne er samtidigt i top. Det skyldes ikke kun den særlige danske arbejdsmarkedsmodel. Det hænger tæt sammen med, at vi er mere produktive end i andre lande, og der spiller vores brug af ny teknologi og digitaliseringen af samfundet en afgørende rolle. Derfor skal Danmark være med i den absolutte verdensklasse, og regeringen tager nu et vigtigt skridt i den rigtige retning, udtaler Dansk Metals formand Claus Jensen.

Han understreger, at alt for mange små- og mellemstore virksomheder hænger i bremsen, når det kommer til investeringer i robotter og ny teknologi. Og det risikerer ifølge Claus Jensen at koste konkurrenceevne, produktivitet og arbejdspladser. Med regeringens nye digitaliseringsstrategi får de nu endnu større hjælp til at træde ind i den moderne tidsalder og prøve kræfter med nye, teknologiske muligheder.

- De små- og mellemstore virksomheder får nu endnu bedre muligheder for at investere i robotter og prøve det af i deres produktion. De får hjælp til at omstille sig, og de kan nu låne en robot og få rådgivning. Det er en ordning, som bør udvides med tiden, for vi skal have så mange robotter som muligt ud i Produktionsdanmark. Det fastholder og tiltrækker nye virksomheder - og så skaber det nye velbetalte jobs til vores dygtige faglærte, som styrer robotterne, siger Claus Jensen.

Han glæder sig desuden over, at regeringen vil uddanne flere it-specialister, som der er stor efterspørgsel på fra det danske erhvervsliv.

Claus Jensen er medlem af Digitaliseringsrådet, som regeringen har nedsat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079