23948sdkhjf

Siemens Gamesa venter nyt, gigantisk underskud i 2024

Vindmølleproducenten landede et underskud på 5 mia. kr. i fjerde kvartal

Siemens Gamesa omsatte i fjerde kvartal af det forskudte regnskabsår 2022/2023 for 2,592 mia. euro (19,3 mia. kr.), svarende til en tilbagegang på 20 procent sammenlignet med samme kvartal året før.

Nedgangen i omsætningen tilskrives en række kvalitetsproblemer Siemens Gamesa har oplevet i sin onshore-forretning, som har medført at man har suspenderet salget af sin 5.X-platform.

På bundlinjen blev det til et underskud efter skat på 670 mio. euro (5,0 mia. kr.). I fjerde kvartal 2021/2022 registrerede Siemens Gamesa til sammenligning et overskud på 334 mio. euro (2,5 mia. kr.), men det var positivt påvirket af salget af en udviklingsportfolio af vindmølleparker i Sydeuropa. Det salg indbragte 565 mio. euro (4,2 mia. kr.).

I fjerde kvartal kunne Siemens Gamesa glæde sig over en ordreindgang på 4,226 mia. euro (31,5 mia. kr.). Justerer man for valutakurseffekter var der faktisk tale om en fremgang på 3 procent. Det er dog en enkelt offshore-ordre på cirka 2 mia. euro (14,9 mia. kr.) til et taiwansk projekt, der trækker læsset, mens der har været et fald i mængden af offshore-ordrer. Det skyldes dog hovedsageligt, at Siemens Gamesa har stoppet for salget af flere onshore-modeller, så længe man stadig er ved at udrede de kvalitetsproblemer, der har plaget møllerne.

Tilsyneladende er vindmølleproducenten dog ved at få indkredset kvalitetsproblemerne, og der er ikke stødt nye komplikationer til, siden man i tredje kvartal offentliggjorde en redegørelse om problemerne. Der er heller ikke i 2024 afsat yderligere kapital til garantihensættelser.

- Vi ser fremskridt i håndteringen af problemerne hos Siemens Gamesa, og jeg er opmuntret over, at dataene fra de installerede onshore-vindmøller bekræfter vores tidligere fund, siger Christian Bruch, president og CEO hos Siemens Energy i en kommentar til regnskabet.

I 2023/2024 forventer Siemens Gamesa en vækst i omsætningen på 0-4 procent og et resultat før særlige poster på -2 mia. euro (-14,9 mia. kr.). I hele 2022/2023 havde vindmølleproducenten til sammenligning et resultat før særlige poster på -4,347 mia. euro (32,4 mia. kr.).

Samtidig med præsentationen af regnskabet kunne Siemens Gamesas moderselskab, Siemens Energy, offentliggøre, at man har indgået en aftale med den tyske stat og en række banker om garantistillelse. Den tyske stat garanterer for 7,5 mia. euro (56,0 mia. kr.) ud af et samlet beløb på 12 mia. euro (89,5 mia. kr.), hvoraf et konsortium af banker leverer de 11 mia. euro (82,1 mia. kr.). De resterende 1 mia. euro (7,5 mia. kr.) leveres af et ekstra konsortium ledet af Deutsche Bank.

Pengene skal Siemens Energy bruge til at garantere, at man kan levere en rekordstor ordrebeholdning på 112 mia. euro (835,5 mia. kr.). Samtidig med at koncernens vindmølleaktiviteter er i krise, henter man nemlig store ordrer inden for blandt andet gasturbiner. Det er ordrer, der leveres over mange år, og derfor kræver et solidt kapitalberedskab.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.782