23948sdkhjf

Maskindirektivet flytter 1. juli 2013

Så er bekendtgørelse nr 693 om ”indretning m.v. af maskiner” vedtaget.
Det betyder, at Maskindirektivets placering i dansk lovgivning fremover ligger under den nye lov ”Indretning m.v. af visse produkter”. Bekendtgørelsen er vedtaget den 10. juni 2013 og træder i kraft den 1. juli 2013.

Hans Morten Henriksen, direktør hos Maskinsikkerhed ApS, oplyser, at baggrunden for ændringen er, at Arbejdsmiljøloven, hvor Maskindirektivet tidligere var placeret, ikke har kunnet håndhæve alle krav i CE-mærkningsdirektiverne, fordi nogle krav ikke har vedrørt arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøloven har til hovedformål at beskytte arbejdstagere mod ulykker og nedslidning, mens CE-mærkningsdirektiverne har til formål at sikre frihandel indenfor EU´s grænser.

Arbejdstilsynet har i alt ni CE-mærkningsdirektiver, fx maskin, trykudstyr, ATEX, indretning, personlige værnemidler, og de har alle fået en ny bekendtgørelse med en kort indledning og så selve direktivet.

Derfor vil der ikke være nye krav med de nye bekendtgørelser og nye love. Kun en klarere tekst samt bedre mulighed for Arbejdstilsynet for at håndhæve kravene.

Nye muligheder til Arbejdstilsynet
Myndigheden vil med den nye lov kunne kræve produkter udbedret, trukket tilbage fra markedet eller helt nægte en vare adgang til Danmark. Det kan fx ske ved kontrol i tolden. Bøder kan nu også gives for formelle overtrædelser, dvs., hvor der ikke er umiddelbar risiko for personskade.

Det forventes dog, at bøder næsten udelukkende bliver anvendt ved grove eller gentagne overtrædelser. Relevante eksempler kan være salg af maskiner uden dansk brugsanvisning, personlige værnemidler uden den krævede typeafprøvning, håndværktøj uden rimelig angivelse af vibrationer eller manglende dansk brugsanvisning.

Yderligere oplysninger kan findes på http://www.visseprodukter.dk . Her er der også links til de relevante bekendtgørelser mv.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082