23948sdkhjf

Ørsted stopper store vindprojekter og nedskriver for milliarder

Energiselskabet Ørsted har valgt at nedlægge to amerikanske projekter, lyder det i delårsrapport

Ørsted har tabt 19,9 mia. kr. i de første ni måneder af 2023. I 2022 tjente selskabet 15,3 mia. kr. i samme periode.

Det viser selskabets delårsrapport, som er blevet offentliggjort natten til onsdag dansk tid.

Omsætningen i de første tre kvartaler lyder på 64,9 mia. kr. Det er 33 procent mindre end samme periode i 2022.

Samtidig har Ørsted også offentliggjort, at selskabet har besluttet at stoppe projekterne Ocean Wind 1 og Ocean Wind 2 i USA.

I august meldte Ørsted ud, at det måtte nedskrive værdien af en række amerikanske projekter - heriblandt Ocean Wind 1 - for mindst 5 mia. kr.

De samlede nedskrivninger, som er indregnet i regnskabet for årets første ni måneder, lyder på 28,4 mia. kr., skriver Ørsted. Størstedelen af nedskrivningerne stammer fra Ocean Wind 1.

Resultatet af driften lyder på 19,4 mia. kr. i årets første ni måneder, hvilket er 23 procent mindre end året før.

Men kigger man kun på Ørsteds indtjening fra havvindmølleparker lyder den på 13 mia. kr. Det er 6,8 mia. kr. mere sammenlignet med de første ni måneder i 2022, skriver Ørsted.

Det var ifølge selskabet blandt andet positivt påvirket af øget produktion fra vindmølleparkerne Hornsea 2 i Nordsøen og Greater Changhua 1 og 2a i Taiwan.

- Vi er tilfredse med, hvordan vores driftsaktiver har præsteret i de første ni måneder af 2023, hvilket har drevet en tilfredsstillende udvikling i vores indtjening, siger administrerende direktør og koncernchef Mads Nipper i en skriftlig kommentar i forbindelse med regnskabet.

I det hele taget producerede Ørsteds havvindmøller ni procent mere strøm i månederne juli, august og september i år sammenlignet med sidste år.

Det skyldes blandt andet, at blæsten var kraftigere, skriver selskabet.

Men problemer i forsyningskæderne og stigende renter har gjort ondt på Ørsted den seneste tid.

Det har forsinket og fordyret flere projekter og er også grunden til, at selskabet har valgt helt at stoppe Ocean Wind-projekterne i delstaten New Jersey i USA.

Siden starten af august er Ørsted-aktien faldet omkring 40 procent.

I oktober fik Ørsted sammen med sin partner Eversource Energy afslag på at hæve afregningspriser på havmølleprojekter i den amerikanske delstat New York.

Projekterne var blevet dyrere end forventet, og derfor håbede Ørsted at kunne få lov at hæve prisen på den strøm, som vindmøllerne på sigt skal generere.

Afvisningen efterlod ifølge Marketwire Ørsted med et valg mellem to onder. Enten skulle man nedskrive værdien af projekterne yderligere eller helt droppe projekterne og betale de bøder, det vil medføre.

/ritzau/

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.861