23948sdkhjf

Industriboss tror på stor dansk andel i Japans grønne omstilling

Mette Frederiksen indleder mandag statsbesøg i Japan, hvor Dansk Industri ser store danske eksportmuligheder

Der er et Japan med "meget store ambitioner" og på jagt efter partnere til grøn omstilling, som statsminister Mette Frederiksen (S) mandag indleder et tre dage langt besøg hos.

Det siger erhvervsorganisationen Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, der ser store danske eksportmuligheder i det asiatiske land.

- Japan står over for meget store investeringer i grøn omstilling - både i energieffektivitet og vedvarende energi, nævner Lars Sandahl Sørensen.

Her forventer topchefen, at Danmark vil kunne få "en meget stor andel af de fremtidige investeringer".

- Danmark står i verden som en kapacitet på den grønne omstilling, siger han.

Japan vil blandt andet have en havvindskapacitet på ti gigawatt inden 2030.

Under sit besøg i Japan skal Mette Frederiksen blandt andet mødes med Japans premierminister, Fumio Kishida, hvor den geopolitiske situation i Indo-Stillehavsregionen og krigen i Ukraine er på dagsordenen.

Derudover skal det "bilaterale samarbejde styrkes", hvor statsministeren også nævner den grønne omstilling.

Og det har betydning for danske virksomheder, når en dansk statsminister er på statsbesøg, forklarer Lars Sandahl Sørensen.

- Det betyder rigtig meget i den kultur og i den del af verden. Der bliver lagt mærke til Danmark, når danske statsministre kommer på besøg. Det giver meget omtale og ekstra fokus på Japan fra danske virksomheders side.

Lars Sandahl Sørensen siger videre, at der er "eksisterende bånd" mellem Japan og Danmark gennem eksempelvis erhverv, turisme og kongehusene.

- Det er vigtigt at holde ved det - også i en verden, der er mere og mere geopolitisk turbulent, som den er nu.

- Japan leder efter allierede og kan naturligt føle sig isoleret i det område, de geografisk befinder sig, siger han.

Senest en dansk statsminister var på officielt besøg i Japan, var i 2014, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) samt en række store danske virksomheder var på erhvervsfremstød.

Dengang lød det, at besøget kunne få stor betydning for både dansk eksport og beskæftigelsen i Danmark.

I 2013 var Japan det 12. største eksportmarked for Danmark, og ifølge Danmarks Statistik eksporterede danske virksomheder i varer og tjenesteydelser for 25,5 milliarder kroner til Japan.

I 2022 var Japan det 16. største eksportmarked med en samlet omsætning på omkring 30 milliarder kroner ifølge Statsministeriet.

Den samlede eksport er steget fra 22,4 milliarder kroner til de omkring 30 milliarder kroner de seneste fem år. Der var derfor et fald i eksporten i årene efter statsbesøget i 2014.

Det tilskriver Lars Sandahl Sørensen, at Japan i årene efter 2013 havde en økonomi, der "ikke udviklede sig særlig markant".

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078