Regeringen vil give udskolingselever mulighed for mesterlære
Regeringen vil give elever i 8. og 9. klasse mulighed for at vælge at være i en virksomhed eller på en erhvervsskole to dage om ugen i stedet for at følge den almindelige undervisning.
Det skriver Jyllands-Posten.
De elever, der vælger den ordning, vil ikke kunne tage en gymnasial uddannelse efterfølgende, fortæller børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) til avisen.
Ifølge ministeren handler det om at skabe en udskoling, som er mere tilpasset til den enkelte elevs behov.
- Der er rigtig mange, der røvkeder sig i de sidste skoleår eller måske ikke kan følge med, siger Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.
- De vil have gavn af et andet tilbud, hvor de får mulighed for at skrue lidt ned for de øvrige fag i folkeskolen og i stedet kommer i kontakt med den virkelige verden to dage om ugen.
Hvilke fag, der konkret skal "skrues ned for", vil ministeren ikke slå sig fast på på nuværende tidspunkt.
Regeringen forventer, at omkring 5000 elever vil vælge ordningen, som bliver betegnet som "juniormesterlære", skriver Jyllands-Posten.
Det forventes, at regeringen vil præsentere et varslet folkeskoleudspil onsdag klokken 9.
Flere dele af udspillet er allerede blevet beskrevet. Blandt andet ønsker regeringen at forkorte skoledagen for landets skolebørn med 200 timer om året, svarende til en time om dagen.
Den kortere skoledag skal gælde for børn i børnehaveklasse til og med 9. klasse.
En kortere skoledag er en god idé, lød det efterfølgende fra formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.
- Vi har oplevet, at man i kommunerne ikke har haft råd til de lange skoledage. Det betyder, at man har smurt leverpostejen meget tyndt ud, sagde han til Ritzau mandag.
- Kortere dage er derfor en god idé. Det er bedre at have færre timer og højere kvalitet.
I sin tale ved Folketingets åbning tirsdag 3. oktober sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at folkeskolen skal være friere. Der skal være færre mål, færre regler og større fokus på praktisk kunnen, lød det.
/ritzau/