23948sdkhjf

USA's første havmøllepark bygges for danske penge

Cape Wind vil bestå af op til 130 Siemens-vindmøller, som skal produceres i Danmark og levere strøm til 500.000 amerikanske husstande.
PensionDanmark har via Copenhagen Infrastructure Partners givet et investeringstilsagn på 1,2 mia. kr. til realisering af USA’s første havmøllepark, Cape Wind, i Nantucket Sound ud for kysten ved Massachusetts.

Projektet har været 12 år undervejs og er nu meget langt i planlægningsfasen. Investeringstilsagnet er betinget af, at der træffes endelig investeringsbeslutning inden udgangen af 2013.

- Med den planlagte investering i Cape Wind genbruger vi vores erfaringer fra investeringerne i havmølleparkerne ved Nysted og Anholt. Vi forventer, at også Cape Wind-investeringen vil give vores medlemmer et stabilt og attraktivt afkast, siger administrerende direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Skal produceres i Brande
Havmølleparken vil med op til 130 Siemens-møller på hver 3,6 MW være sammenlignelig med Anholt Havmøllepark og dermed kunne blive en af verdens største havmølleparker. Møllerne er planlagt til at blive produceret på Siemens Wind Powers’ fabrik i Brande, fundamenterne designes af danske Rambøll, og K2 fra Århus er bygherrerådgiver på projektet.

- Ud over at give vores medlemmer et godt afkast vil projektet skabe vækst og job i Danmark og bidrage til den nødvendige omstilling til mere klimavenlige energiformer. Det ser vi som to ekstra plusser, siger Torben Möger Pedersen.

Fondens første investering
Investeringen sker gennem fonden Copenhagen Infrastructure I, der administreres af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). PensionDanmark tog initiativ til etablering af CIP i 2012 og er med et kapitaltilsagn på 6 mia. kr. eneste investor i Copenhagen Infrastructure I. Investeringen i Cape Wind er fondens første investering.

- Cape Wind ser ud til at blive en attraktiv investering. Vi forventer, at de sidste forhold omkring projektet falder på plads i løbet af i år. Der er sikret aftagere til strømmen i de første 15 år, og parken er planlagt med velkendt og driftssikker teknologi. Investeringstilsagnet med såkaldt mezzaninkapital på 1,2 mia. kr. er et væsentligt bidrag til realiseringen af projektet, siger partner Christian Skakkebæk, Copenhagen Infrastructure Partners.

Fakta om Cape Wind
Jim Gordon er grundlægger af det Boston-baserede energiselskab Energy Management Inc. og initiativtager til Cape Wind-projektet, USA’s første havmøllepark. Projektet blev igangsat i 2001 og forventes endelig besluttet ved udgangen af 2013.

Cape Wind, der er godkendt til at ligge i Nantucket Sound ud for kysten ved Massachusetts, vil have en samlet kapacitet på 454 MW (1.500 GW om året) og vil levere strøm til op mod 550.000 husholdninger. Cape Wind nedsætter CO2-udslippet med over 770.000 ton om året. Ved opførsel af parken har energiselskaberne National Grid og NSTAR forpligtet sig som køber af strømmen over de næste 15 år.

Projektet forventes at blive finansieret gennem en kombination af egenkapital og lånekapital fra banker og institutionelle investorer. Den japanske Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ koordinerer finansieringen.

Møllerne til projektet leveres at Siemens Wind Power i Brande (3.6 MW – 107m). Rambøll står for fundamentdesign. K2 er bygherrerådgiver på projektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188