23948sdkhjf

HI-messen skudt i gang

Vejret viste sig mildest talt ikke fra sin bedste side, da hundreder af udstillere tirsdag morgen stillede sig klar på årets HI-messen.

Heldigvis er der tørt i Messecenter Herning, og 595 udstillere står de kommende tre dage klar til at vise det ypperste, den danske industri har at byde på.

- Det bliver en god dag, det er allerede en god dag, kunne administrerende direktør for MCH, Georg Sørensen, konstatere, da han talte ved åbningen af årets messe.

Anderledes åbning

Det hele startede ellers en smule anderledes i år. Der var nemlig ikke en traditionel åbning af messen, som vi kender den. I stedet var det messens Technomania-område, der fik love at skyde messen i gang – mens de besøgende allerede var begyndt at sive ind på standene.

Det skete med en paneldebat, hvor Mette Kaagaard, administrerende direktør for Microsoft Danmark, Niels Duedahl, administrerende direktør for Norlys, Kristian Jensen, administrerende direktør for Green Power Denmark, og Laura Klitgaard, formand for Ingeniørforeningen IDA, diskuterede under overskriften ”Grøn omstilling kræver pionerer, faglige kompetencer og vilje til innovation.

Inden de fire fik ordet, havde Laura Klitgaard, Kristian Jensen og Georg Sørensen dog fået æren af at åbne Technomania – og messen som helhed.

Man kan røre ved ideerne

IDA har været primus motor i Technomania, og derfor glædede Laura Klitgaard sig naturligt nok til at gå på opdagelse i området.

- Jeg glæder mig til at se og høre, hvordan vi sætter konkrete teknologier på dagsordenen. Der er mange, der taler om ukonkrete løsninger; på sundhedsteknologier, på hospitaler eller på automatisering af arbejdsgangene. På Technomania kan man røre ved ideerne, og man kan tale med opfinderne, sagde hun.

- I de andre haller kan man komme hjem med nye gevindskærere og vakuumløftere eller en robotarm. På Technomania kan man komme hjem med nye perspektiver, nye kontakter, og man kan opleve state-of-the art teknologier på egen krop.

Det er her, man kan få de nye ideer

Herefter blev ordet givet videre til Kristian Jensen. Green Power Denmark har tidligere benyttet HI-messen til at holde årsdag for vindmølleindustrien, men i år er organisationen partner på Technomania.

Kristian Jensen lagde naturligt nok sit fokus på den grønne omstilling, og den teknologi, der skal til, for at den kan lykkes.

- I den grønne omstilling har vi identificeret langt de fleste af de udfordringer, vi står over for i forhold til at konvertere væk fra fossile brændsler over til grøn og vedvarende energi. Vi ved godt, hvad der skal ske for at få produceret mere sol, mere vind. Vi ved også godt, hvad der skal ske for at få transporteret flere elektroner gennem nettet. Vi ved endda, hvad der skal ske for at få flyttet elektronerne om til molekyler gennem brint. Men det, vi ikke ved, er; hvordan skal vi få det hele til at balancere og hænge sammen? Og hvordan skal vi gøre det mest effektivt? Og hvordan skal vi klare det, inden det er for sent? sagde Kristian Jensen.

Netop derfor er HI-messen i almindelighed, og Technomania i særdeleshed, stadig relevant.

- Noget af det mest afgørende for os er, at vi kan være foran i ideudviklingen, produktudviklingen, skabelsen af fremtidens teknologier, og intet sted kombineres de ting bedre end ved at arbejde sammen med IDA og Messecenter Herning her på HI-messen, fordi det er her erhvervslivet mødes, det er her, man kan få de nye ideer og den spændende inspiration, det er her man kan møde de folk som rent faktisk i hverdagen laver ting, der forandrer verden. Vi snakker meget om hjemme hos mig, at vi skal gå fra Powerpoint til produkter. Herude i hallerne kan I se produkterne. De ting der for tre eller fire år siden måske kun var på en Powerpoint, de står ude i hallerne og bliver vist, lød det fra Kristian Jensen.

Dengang en elektrisk hækkeklipper var en nyhed

Sidste mand på talerstolen var Georg Sørensen. Han benyttede lejligheden til at tage en tur ned ad memory lane. I år er det nemlig 60 år siden, HI-messen startede.

- Det er en særlig messeåbning i dag, en historisk åbning. For det er nemlig 60 år siden, at hans kongelige højhed kong Frederik den 9. åbnede den første HI-messe, og dermed indviede vores dengang mindre messecenter, der dengang hed Herning-hallerne, sagde Georg Sørensen.

- Tilbage i 1963 var der fem haller og 10.000 kvadratmeter i brug. I dag åbner vi med 76.400 kvadratmeter i 12 haller. Der er sket meget siden dengang. Det er der både i samfundet og her. I 1963 var en af nyhederne en elektrisk hækkeklipper. Det var en bredere messe dengang, og der var også åbent for publikum. I dag er vi et helt, helt, helt andet sted, konstaterede han.

Artiklen er en del af temaet HI-messen 2023.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065