Nordsjællandsk virksomhed tjener penge på grundforskning og eksport af måleudstyr
JJ X-Ray blev grundlagt i Kgs. Lyngby i 1996 og har succes med at designe, producere og eksportere avancerede videnskabelige måleinstrumenter og optikløsninger inden for røntgen- og neutronforskning til for eksempel det svenske forskningscenter ESS og den svenske synkrotron MAX IV i Lund.
Regnskabet fra 2022 viser en positiv bundlinje med et årsresultat på 3,27 mio. kr. kontra forrige års på 1 mio. kr. Derudover er egenkapitalen for JJ X-Ray opgjort til 8,97 mio. kr.
Virksomheden er langt fremme med en ny type linser, hvor diamanter benyttes som materiale til røntgenlinser, og det kan ifølge stifteren og direktøren Christian Mammen få afgørende betydning for udviklingen af firmaet, der i dag beskæftiger 26 fuldtidsansatte med ti forskellige nationaliteter på firmaadressen i DTU Science Park i Rudersdal Kommune.
- Vi har skabt vækst gennem eksport og fordoblet antallet af medarbejdere i løbet af de sidste 2½ år. Vores strategiske vækstambition er at vokse med 10-12 procent om året ved at levere innovative måleudstyrsprodukter til forskningsmiljøer blandt andet på Big Science-anlæg i Europa. Det er vigtigt for firmaets udvikling og drift, at vi har ansat de rigtige medarbejdere, så vi er mindre sårbare i en tid med mangel på og stor efterspørgsel efter ingeniører, maskinkonstruktører, værktøjsmagere og finmekanikere, fortæller Christian Mammen, der selv har en ph.d. i røntgenfysik fra Københavns Universitet.
Alt, hvad virksomheden udvikler af avancerede optik- og mekaniksystemer til verdens førende røntgensynkrotroner og neutronkilder, bliver solgt til udlandet, for eksempel Tyskland, Kina og i særdeleshed USA.
Fik nye redskaber til at lede en virksomhed i vækst
I efteråret 2022 havde Christian Mammen brug for ny indsigt og inspiration til at være leder i en virksomhed i vækst. Han hørte om ledelsesprogrammet Trends & Ledelse i Erhvervshus Hovedstaden, som han søgte og fik et økonomisk tilskud til. Forløbet gav ham nye ledelsesværktøjer samt selvindsigt i egne styrker og svagheder som leder.
- Da vi voksede fra 13 til 26 medarbejdere sidste år, følte jeg mig motiveret til at få inspiration til at lede en virksomhed i vækst. Som uddannet ingeniør havde jeg ikke fået undervisning i at lede andre mennesker. Så jeg blev glad, da forretningsudvikler Per Striegler fra Erhvervshus Hovedstaden ringede og spurgte, om jeg kunne tænke mig at få uvildig og professionel ledelsessparring. Jeg takkede ja og har fået værktøjer til løbende at fortælle alle medarbejderne om retningen for forretningen og styrke os i at blive mere rentable i alle hjørner af vores produkter, understreger Christian Mammen.
Rudersdal Kommunes borgmester, Ann Sofie Orth, glæder sig over, at JJ-X-Ray ligesom 179 andre virksomheder i Rudersdal Kommune har gavn af den hjælp, der findes i Erhvervsfremmesystemet. Det betyder, at Rudersdal er en af de kommuner i Region Hovedstaden, hvor flest virksomheder har taget imod erhvervsfremmetilbud via Erhvervshus Hovedstaden. Og den samme tendens ses i første halvdel af 2023.
- Grundstenen i vores erhvervsstrategi er, at vores lokale virksomheder kan få kvalificeret professionel sparring om forretningsudvikling inden for for eksempel ledelse, grøn omstilling, digitalisering og internationalisering af Erhvervshus Hovedstaden. Vi er meget glade for samarbejdet om at skabe optimale rammer for vores erhvervsliv, så virksomhederne trives, udvikler sig og skaber nye arbejdspladser i kommunen, udtaler Ann Sofie Orth.