23948sdkhjf

Eksport-kreditter hjælper maskinproducent ud i verden

Den danske maskinproducent Enkotec benytter SMV-garantier fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond til at sikre salg af sømmaskiner til kunder verden over

Fremstilling af kvalitetssøm kræver avancerede maskiner. Dem fremstiller Skanderborg-virksomheden Enkotec – og sælger til hele verden.

Det har Enkotec gjort siden 1981, hvor virksomheden opfandt og byggede en banebrydende maskine, der på et splitsekund kan tilføre, klippe og forme metaltråd til søm i én kontinuerlig proces.

Siden er teknologien blevet videreudviklet, og virksomheden fremstiller i dag højeffektive produktionslinjer, der, med mindst muligt materiale- og energiforbrug spytter op til 2.500 søm ud i minuttet i en fuldt ud automatiseret proces. Det har gjort maskinbyggervirksomheden til verdensførende leverandør af anlæg til produktion af trådsøm.

Enkotec, der er ejet af Bikubenfonden, har i de senere år haft øget eksportaktivitet. Medarbejderstaben er vokset til 82, og overskuddene er steget. I 2022 leverede virksomheden en bruttofortjeneste på 126 mio. kr. og et overskud på 82 mio. kr. Og selvom aktiviteten i byggeriet ser ud til at aftage, kompenserer virksomheden med salg til nye kunder og nye segmenter.

Millionsalg på kredit uden belastning af likviditeten

Sømmaskinerne sælges både som stand alone-maskiner og i hele produktionslinjer – og ordrerne løber ofte op i flere millioner kroner. At tilbyde sine kunder en finansieringsløsning kan derfor hjælpe et salg i hus.

Men at give langfristede millionkreditter til kunder forskellige steder i verden kan være et stort indgreb i virksomhedens likviditet – ligesom der kan være risici i forhold til at få inddrevet pengene.

Derfor tilbyder Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) at garantere for den nødvendige finansiering til udenlandske kunder, som kan gøre danske virksomheders eksportforretninger til virkelighed. Det foregår typisk ved, at en dansk eller en international bank yder et lån til den udenlandske kunde, som EIFO garanterer helt eller delvist.

Enkotec kan på den måde tilbyde sine udenlandske kunder at købe på kredit, uden selv at løbe større risiko. Det giver en fordel i konkurrencen med andre leverandører. Og selv om kunden køber på kredit, får Enkotec sin betaling med det samme.

Garantier hjælper salg i hus

Netop derfor benytter Enkotec SMV-garantier fra EIFO.

- I Enkotec har vi over en årrække benyttet os af de SMV-garantier, som Danmarks Eksport- og Investeringsfond har målrettet danske SMV’er. Vi bruger ordningerne aktivt i vores salgsproces, fordi det gør det nemmere for kunden at opnå en finansiering – uden at vi løber nogen nævneværdig risiko. Samtidig får vi vores betaling med det samme, hvilket er en kæmpe fordel for os, siger Gert Kjeldsen, der er administrerende direktør i Enkotec.

Mexicanere køber sømmaskiner i Skanderborg

Enkotec har aktuelt otte aktive SMV-garantier fordelt på fem lande til en samlet værdi i omegnen af 60 mio. kr.

Blandt garantierne står en mexicansk kunde lige nu for 45 mio. kr. fordelt på tre garantier.

- Vores mexicanske kunde var for fem år siden på udkig efter nye maskiner til et voksende marked i USA. De var interesseret i vores maskiner, fordi ressourceforbruget var mindre og maskinerne højtydende. Da vi sammen med EIFO kunne tilbyde en køberfinansieringsløsning lykkedes det at sikre ordren, siger Gert Kjeldsen.

Garantierne fra EIFO er også grunden til, at kunden sidste år vendte tilbage for at købe yderligere produktionslinjer. Da den mexicanske virksomhed fortsat er veldrevet, kreditværdig og hver gang har overholdt sine forpligtelser, er de nye handler derfor også med SMV-garantier fra EIFO.

- Havde vi ikke haft SMV-garantierne, var disse handler højst sandsynligt ikke blevet til noget. Derfor er det også garantier, som vi vil blive ved med at benytte fremover. Det er et virkelig godt tiltag, der kan understøtte danske SMV’er i deres eksportarbejde, siger Gert Kjeldsen, direktør i Enkotec.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.152