23948sdkhjf

Største fald nogensinde: Ørsted-aktien får kæmpeklø

Det største fald nogensinde på en enkelt handelsdag ramte onsdag Ørsted efter dårligt nyt om havvindprojekter

Dårlige nyheder fra USA har onsdag sendt energiselskabet Ørsted ud i en enorm nedtur på børsen.

I alt blev knap en fjerdedel barberet af Ørsted-aktiens værdi. Mere præcist faldt værdien af aktien med 24,8 procent til 420,90 kroner.

Det står klart efter børslukning klokken 17.

Ifølge erhvervsmediet MarketWire er der tale om selskabets største kursfald nogensinde med over 58 milliarder kroner i tabt markedsværdi.

Nedturen kommer, efter at Ørsted sent tirsdag aften besluttede at nedskrive værdien af tre amerikanske havvindprojekter med fem milliarder kroner. Årsagen er forsinkelser og højere materialepriser.

Aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen forklarer, at markedschokket skyldes, at "de fleste havde på fornemmelsen", at forretningen "var rigtig godt kørende".

- Det kommer som en kæmpe overraskelse, at nogle projekter kan gøre så ondt og føre til så store nedskrivninger, siger Pedersen.

En del af årsagen til kursfaldet er, at selskabet holder døren åben for yderligere afskrivninger.

De kan blandt andet komme, hvis forhandlingerne om en amerikansk skatterabat ikke får det ventede udfald, og hvis renten ikke snart begynder at falde igen.

De samlede nedskrivninger kan ende på 16 milliarder kroner.

Ørsted-nedturen var med til at skabe en generelt dårlig dag på børsen.

C25-indekset faldt samlet med 2,4 procent, og også hos vindmølleproducenten Vestas skabte det uro og et fald på 5,3 procent.

- Det er en rigtig, rigtig, rigtig dårlig dag for hele verdens havvindindustri, når den største havvindprojektudvikler i form af Ørsted har skeletter, der vælter ud af skabet på den her måde, siger Jacob Pedersen.

Han venter, at der også kan komme dårlige nyheder fra Ørsted-konkurrenterne.

Generelt mener han, at der i det politiske system kan blive brug for en "rekalibrering", da havvind kan blive dyrere end ventet.

- Det kan blive et problem for den grønne omstilling, hvis vi tror, at den kan foretages lige så billigt, som vi troede for to år siden, siger aktieanalysechefen.

- Vindmøllerne er steget i pris, og renterne er betydeligt højere, så derfor er det dyrere at opføre vindenergi, fortsætter han.

Ørsted, der har den danske stat som majoritetsejer, arbejder med forskellige områder.

Ud over at selskabet udvikler, opfører og driver blandt andet hav- og landvindmølleparker, leverer Ørsted energiprodukter til sine kunder.

Ørsted hed tidligere Dong Energy, men skiftede navn i 2017.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078