23948sdkhjf

Se videoen: Droneleverancer til vindmøller runder milepæl

Med to velgennemførte flyvninger har partnerne i ADD2Wind-innovationsprojektet sat to tykke streger under potentialet i at anvende droner i energisektoren.

- De to tests er markante milepæle i både ADD2wind-projektet og for droneflyvning helt generelt. Det viser, at det ikke kun er muligt at levere en større nyttelast, men også at gøre det sikkert og præcist, siger lektor Anders la Cour-Harbo, Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet og partner i innovationsprojektet i en pressemeddelelse.

De to flyvninger var en pakkeleverance med drone til en onshore vindmølle samt en”BVLOS”-flyvning ud af H.C.A Airport i Odense. BVLOS står for Beyond Visual Line Of Sight og indikerer, at dronen flyver længere væk, end dronepiloten kan se.

Nærmere en kommercialisering

Flyvningen til onshore-møllen viser, at det giver mening at levere reservedele ved hjælp af et spilsystem kombineret med kameraer ombord.

I den konkrete flyvning var der tre kilo i leveringslastposen, men den kan rumme op til 25 kilo og har potentiale til mere.

- Spillet kan klare levering op til 50 kilo og er udstyret med flere sikkerhedsmekanismer og har sit eget operatørinterface, så det er både alsidigt, sikkert og nemt at bruge for operatøren af flyet, siger Anders la Cour-Harbo.

Fragttasken til flyvningen er designet af European Merchandise Group – og den er grundigt designet. Ikke alene er den polstret for at beskytte godset mod vejrlig og beskytte mod potentiel dynamisk påvirkning, når den leveres til vindmøllen; den er også aerodynamisk optimeret til at reducere luftmodstanden og dermed øge dronens rækkevidde.

For projektpartneren Loxar markerer de to tests, at man nu er tættere på at kommercialisere ideen om levering til en offshore-type mølle.

- Denne levering viser, at vi ikke behøver at tilføje noget til møllen, og at det er realistisk at levere mange kg last på en enkelt flyvning. Det er af stor betydning for businesscasen, at der både er højt sikkerhedsniveau og hurtig minut-til-minut-levering, siger CTO Simon Jensen fra Loxar.

Vigtig milepæl

For projektpartneren Aeroscout er det en milepæl at kunne anvende industrielle UAV-helikoptere i et nyt setup, forklarer CEO Christoph Eck.

- Vi er stolte af, at vi samme har nået denne milepæl i ADD2wind-projektet. Aeroscout var blandt de første virksomheder, der demonstrerede Lidar-tjenester med vores UAV – nu har vi vist, at vores erfaring med 15 års UAV-drift også kan anvendes i dette projekt, siger han.

- Vi håber at finde passende partnere til at færdiggøre vores nye generation af en industriel UAV med fordoblet ydeevne på flyvetid og nyttelastkapacitet og til at gøre det til en kommerciel succes, siger Christoph Eck.

Payload delivery to turbine - June 2023 - Tim, Denmark - ADD2wind project

Om ADD2Wind

Projektet løber fra april 2021 til oktober 2024 og er fundet med 14,5 mio. kr. af EUDP

Partnerkredsen tæller Ørsted, Vattenfall Vindkraft, Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas Wind Systems, Loxar, EMG – European Merchandise Group, Aeroscout, Aalborg Universitet samt Energy Cluster Denmark.

Kilde: Energy Cluster Denmark

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.813