23948sdkhjf

Bekymret analytiker: Vindindustrien har ikke penge til at investere i fremtiden

Der er udsigt til bedre indtjening i vindindustrien, når puklen af ældre tabsgivende ordrer er afviklet

Vindindustrien kører med milliard-underskud, og derfor kan det blive svært for industrien at levere tilstrækkeligt med vindmøller, når og hvis det store tigerspring i efterspørgslen kommer inden for et par år. 

Sidste år inkasserede Vestas et underskud på knap 12 mia. kr., og Siemens Gamesa et underskud på 7 mia. kr. 

Aktieanalysechef Jacob Pedersen, Sydbank, følger vindmølleindustrien, og han ser med bekymring på virksomhedernes økonomi.

- I øjeblikket står det forfærdeligt dårligt til med indtjeningen i vindindustrien, siger Jacob Pedersen.

- De ordrer, som alle vindproducenterne har fået i ordrebøgerne tidligere, viser sig i øjeblikkeligt at være tungt, tungt tabsgivende. Men de har ikke kunnet ændre prisen på de aftaler. Heldigvis har vi set, at producenterne har kunnet hæve deres priser massivt siden da, i mange tilfælde med over 20 procent.

- Der er masser af udfordringer for vindproducenterne, blandt andet prisstigninger på råvarer, men kigger vi nogle kvartaler frem, så er der grund til at tro, at indtjeningen bliver bedre, fordi de nyere kontrakter er indgået til højere priser, siger han.

Dermed tror han også på lidt bedre tider for leverandørerne til vindindustrien. 

- Der bliver formentlig mere at lave for underleverandørerne, og prispresset vil nok lette lidt, siger han.

Manglende investeringer

Jacob Pedersen er bekymret for, om vindindustrien vil have nok kapacitet til, når markedet formentlig vokser kraftigt om få år.

- Langt de fleste aktører har ikke tjent penge de sidste 3-4 år. De har ikke penge til at investere i nye fabrikker, siger han. 

Danske Vestas er i de seneste regnskaber helt nede på en solvensgrad på 14 procent. Så der er ikke megen egenkapital at gøre godt med.

- 2022 har været et hårdt år for Vestas, og 2023 bliver heller ikke stærkt, siger Jacob Pedersen.

Han gør opmærksom på, at Siemens Gamesa ligefrem har lukket fabrikker i sine bestræbelser på at få økonomi i virksomheden.

- Set med politiske øjne er det en katastrofe i en situation, hvor politikerne faktisk ønsker, at der skal opføres flere vindmøller, siger han.

Jacob Pedersen tror, at der kommer et opsving i vindmølleordrerne.

- Med de signaler, der kommer fra politikerne og også fra Vestas, så ser det ud som man gør sig klar til et tigerspring. Jeg tror USA vil blive stort for Vestas, siger han og henviser til den store støttepakke Inflation Reduction Act, som den amerikanske regering har gennemført.

- De amerikanske politikere kan forstå, at hvis der skal ske noget med grøn omstilling, så skal der sendes penge med. Den erkendelse har europæiske politikere ikke nået. Det kan undre mig, at man er så fodslæbende i Europa, siger han.

- Hvornår vil vi se vindmøllemarkedet vokse igen?

- Jeg tror, at for Vestas vil vi se de første tegn på, at USA rykker i tredje og fjerde kvartal i år, og fra 2024 vil vi for alvor se en vækst. Men der skal mere fart på Eruopa, hvis markedet for alvor skal tage et tigerspring fremad, siger han.

Artiklen er en del af temaet Vindindustri i modvind.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.141