23948sdkhjf

Samarbejde og udvikling er nøgleord i vindmølleindustrien

Udviklingen skal speedes op og mindre underleverandører skal i stigende grad gå sammen i klynger for at blive en del af de store vindmølleprojekter.
Det var hovedbudskaberne, da den nordjyske vindklynge Hub North sammen med Offshore Center Denmark Renewables, Aalborg universitet og EnergyVision tidligere på ugen var værter ved konferencen ”Wind Industry – Future Directions”, der netop satte fokus på vækst hos de små og mellemstore virksomheder i dansk vindmølleindustri og tilhørende brancher.

- Offshore-markedet er i dag, hvor onshore-markedet var i 90’erne. Vi er kun i begyndelsen, men udviklingen skal speedes op, lød ordene fra administrerende direktør i Bladt Industries, Peter Rindebæk, der var blandt konferencens talere. Samtidig understregede han, at der er behov for et større samarbejde på tværs af værdikæden – ikke mindst for at kunne foretage den nødvendige udvikling.

Og den pointe delte klimakommissær Connie Hedegaard.

- I Europa skal vi være bedre til at samle vores ressourcer, så vi hurtigere og bedre kan udvikle de løsninger og teknologier, vi har brug for. Udfordringen for det 21. århundrede er at tænke mere holistisk i stedet for i enkelte søjler, sagde Connie Hedegaard og understregede, at hun er overbevist om, at vindenergiens fremtid ser endnu lysere ud end dens nutid og fortid.

Klyngesamarbejde er vejen frem
Nogle af de virksomheder, der har indset fordelene ved at indgå et klyngesamarbejde er R&D A/S, Electromarine, Serman & Tipsmark og World Wide Workers. Sammen har de fire virksomheder dannet Danish Offshore Cluster, der som en klyngevirksomhed for fire selvstændige virksomheder, har været et væsentligt værktøj til at komme ind på det norske offshore-marked.

- Det er lettere at komme ind, når man er større, lød budskabet fra Alex Laursen, der som administrerende direktør for Serman & Tipsmark, var inviteret til at fortælle om det nye klyngesamarbejde.

Og også administrerende direktør for Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg, understregede behovet for samarbejde i vindmøllesektoren.

- I er nødt til at indgå partnerskaber. I er nødt til at vokse enten ved egen kraft eller ved at finde en investor. Ellers er det for stor en risiko at hyre jer, lød budskabet fra Jan Hylleberg, der samtidig understregede, at den danske vindmøllesektor er nødt til at satse globalt.

Herhjemme fylder offshore-markedet meget i vindsektoren, men globalt udgør offshore stadig kun 25 procent af vindmarkedet. Dermed rummer offshore-markedet forsat et stort potentiale.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109