23948sdkhjf

Vestas og Ørsted vil sætte turbo på brugen af bæredygtige vindmøller

Vindmølleindustrien skal reducere sin CO2-udledning i de kommende år, og her er blandt andet stål og vinger i fokus.

Ørsted og Vestas indgår nu et samarbejde om at installere tårne af lavemissionsstål og – når de er kommercielt tilgængelige – vinger fremstillet af genanvendte materialer på alle fremtidige fælles havvindmølleparker.

Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør i Ørsted, siger:

- Det nytter ikke at gå i defensiven, når det gælder klimaforandringer. Og vi kommer ingen vegne uden samarbejde. Derfor er vi i Ørsted meget stolte af at arbejde sammen med Vestas om at integrere og skalere banebrydende CO2-reducerende og cirkulære løsninger for at kunne imødekomme fremtidige kundekrav om CO2-neutrale vindmølleparker. Sammen med Vestas går vi forrest i branchen mod CO2-neutralitet, og jeg opfordrer beslutningstagere over hele verden til også at skride til handling og sætte skub i efterspørgslen på lavemissionsløsninger og cirkulære løsninger inden for vedvarende energi.

Henrik Andersen, administrerende direktør i Vestas, supplerer:

- Hvis vi skal dæmme op for den globale klimakrise, kræver det en energiomstilling i et omfang og tempo, der er hidtil uset i vores generation. Vi er glade for at arbejde sammen med Ørsted om at fremskynde anvendelsen af vores avancerede cirkulære teknologi til genanvendelse af vinger og fremme efterspørgslen på lavemissionsstål i forsyningskæden. Samarbejdet understøtter vores arbejde med bæredygtighed i alt, hvad vi gør, og sender et stærkt budskab om, at kommercielle aftaler og partnerskaber er afgørende i den presserende kamp mod klimaforandringerne.

Samarbejdet betyder, at de to selskaber fremover for alle fælles havvindmølleparker vil indkøbe og installere minimum 25 procent tårne fremstillet af lavemissionsstål. Vestas har i de seneste år stået i spidsen for et branchesamarbejde, hvis mål er at sikre tilgængeligheden af lavemissionsstål til vindmølletårne. Ved at bruge stålskrot, der er fremstillet ved hjælp af grøn strøm på stedet, kan CO2-udledningen fra tunge stålplader brugt i tårnene reduceres med op til 70 procent.

Derudover vil de to virksomheder skalere cirkulær teknologi til genanvendelse af vinger og indkøbe vinger fremstillet af genanvendte materialer. Vestas og dets samarbejdspartnere i CETEC-projektet har udviklet en løsning, der kan nedbryde kompositmaterialer i både nuværende og fremtidige epoxybaserede vinger og bruge den udvundne epoxyresin til nye vinger. På den måde er man med til at løse branchens største cirkularitetsudfordring, nemlig de mange vinger, som skal genanvendes, efter de er taget ud af drift.

Ud over arbejdet med tårne af lavemissionsstål og cirkulær genanvendelse af vinger vil selskaberne også se nærmere på andre samarbejdsområder inden for bæredygtighed, herunder biodiversitet, for at sikre, at udbygningen af vedvarende energi sker i harmoni med naturen.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.812