23948sdkhjf

Stålleverandør har udviklet klimaberegner til gratis brug for kunderne

Damstahl har i samarbejde med Slize Digital udviklet en avanceret beregner for CO2-aftryk, som er en vigtig hjælp for kunderne til at overholde CSRD-lovgivningen.

CSRD-lovgivningen træder i kraft for regnskabsåret 2024 for store virksomheder af offentlig interesse. Det lægger et pres nedad i værdikæderne på SMV’erne, som først senere skal rapportere under de nye regler. Damstahl har udviklet en klimaberegner, der gør, at alle virksomhedens kunder får en vigtig støtte til at overholde CSRD-reglerne. Klimaberegneren er udviklet i samarbejde med Slize Digital, som Damstahl ejer halvdelen af.

”Beregneren følger GHG-protokollen, som er den mest brugte internationale opgørelsesmetode for, hvordan drivhusgasser opgøres og rapporteres som CO2-ækvivalenter. Vi gør også meget ud af at fortælle vores kunder, at de data, som vi har på det stål, vi selv sælger til kunderne, er de mest korrekte, for vi ved præcis, hvor hvert kilo kommer fra,” siger Michael Lund, adm. direktør i Damstahl.

80 pct. EPD på Damstahls eget stålsalg

På omkring 80 pct. af det stål, som Damstahl køber, er der EPD-certifikater baseret på en tredjeparts validering af CO2-udledningen forbundet med stålet. De sidste 20 pct. validerer
Damstahl selv. Hvis det er lavere tal, der ikke ser ud til at give mening, bruges gennemsnitstallet for varekategorien produceret i den region, producenten befinder sig i - og det er et ret højt tal.

”Så man kan sige, at de 80 pct. er fuldstændig korrekte, og de resterende 20 pct. ligger relativt højt. Vi er meget opmærksomme på, at vi ikke bruger tal, der er for lave. Hvis der er leverandører, vi ikke har tillid til i den henseende, bruger vi gennemsnitstallene. Der kan være leverandører, der oplyser et tal på 0,5 kg CO2 pr. kg stål. Vi ved for eksempel, at gennemsnittet i Europa skal ligge omkring 2 kg og vælger derfor at bruge et gennemsnit i stedet’.

Sådan udregnes udledningen for materiale købt ved Damstahl. Klimaberegneren giver dog også kunderne mulighed for at indtaste stål, andre metaller, plast og mange andre ting, som de selv har købt andre steder. Her bruger Damstahls beregner officielle gennemsnitsdata,
helt i overensstemmelse med GHG-protokollen.

Klimaberegneren håndterer alle relevante data til CSRD

Der er fire typer af datakvalitet. Den højeste datakvalitet er EPDer og lignende tredjepartsvalideringer, der præcis fortæller, hvad CO2-aftrykket er. Det næsthøjeste er leverandørspecifikke data (helst i form af LCA-analyser) uden tredjepartsvalidering. Det
tredje niveau er data, hvor man har antal kg og kan bruge en gennemsnitsberegning. Det laveste niveau er baseret på monetære enheder.

”Det benytter vi også, når kunden skal lave sit klimaregnskab færdigt. Vi stiller fx helt konkret spørgsmålet om, hvor mange penge, der er købt mad for i kantinen. Der kan vi så bruge en database med officielle tal, som viser CO2-aftrykket for mad. Det kommer så med i den detaljerede opgørelse af alle de relevante tal til klimaregnskabet, som beregneren kan levere. Disse tal omfatter alt fra kørte kilometer i firmabiler til kWh i strømforbrug og gasforbrug.”

Klimaberegneren er gratis og tilgængelig for alle Damstahls kunder med log-in til virksomhedens webshop, og de får nu en løsning, der sparer både tid og penge i udførelsen af deres klimaregnskab. Klimaberegneren er i en betaversion nu, og Michael Lund opfordrer alle interesserede til at afprøve den og levere feedback før den endelige lancering. I den færdige version vil der også være mulighed for at korrigere indkøb andetsteds fra.

”Det kan fx være, at en kunde har købt 20 tons plader fra en grossist og har fundet ud af, at det kommer fra Outokumpu i Finland. Hvor klimaberegneren i første omgang havde arbejdet med gennemsnitsdata, kan man nu overskrive disse data med de nye, lavere tal fra den specifikke producent,” siger Michael Lund.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078