23948sdkhjf

Dansk substation til USA's første havmøllepark - den sejler i dag

I dag kl. 10.30 sejler heavy lift-skibet GPO Amethyst fra Odense Havn Lindø med en danskbygget jacket og danskbygget substation med kurs mod USA.

De bliver centrale dele i USA's allerførste offshore vindmøllepark, "Vineyard Wind 1". Det er i den danske substation, at strømmen fra 62 vindmøller skal samles, transformeres, og sendes på land.

Så det er med stor stolthed, at Bladt Industries og Semco Maritime nu sender de to gigantiske dele afsted. Bladt Industries har stået for stålarbejdet, mens Semco Maritime har stået for de elektriske og mekaniske systemer.

Vineyard Wind 1 bliver etableret ud for øen Martha's Vineyard ved Massachusetts.

Jacketkonstruktionen er omkring 50 meter høj, og transformerstationen, eller substationen, er en bygning i tre etager med helikopterlandsplads i toppen.

Transformerstationen vejer alene 3.200 tons, og jacketkonstruktionen vejer 2.000. Hertil kommer fire "pløkker" på hver 300 tons, altså 1200 tons. I alt er der 6.400 tons last på skibet.

De fire pløkker skal bankes ned i hvert sit hjørne for at tøjre jacket'en. De skal hamres 65 meter ned i undergrunden.

Den sidste kontrol

To dage før afgang var der travlhed hos mandskabet fra både Bladt Industries og Semco Maritime. Da fik Jern & Maskinindustrien og et par andre medier lejlighed til opleve, hvordan det sidste arbejde blev udført.

Alt blev checket. Eksempelvis var medarbejdere fra Semco i gang med at kontrollere alle forbindelser i et styreskab i kontrolrummet i den store substation. Der er tale om flere tusinde forbindelser.

Det er vigtigt, at alt bliver efterset og checket, for transformerstationen vil fungere ubemandet i det daglige. Den vil blive styret fra land.

To sider

Substationen er en kæmpe transformer, som transformerer 66 kVolt strøm fra møllerne til 220 kVolt strøm ind til land.

Den består af en A-side og en B-side, som fungerer uafhængigt af hinanden. Dermed er der redundans.  Hvis den ene side går ned, så vil den anden side stadig kunne fungere. Hjælpesystemer som varme, ventilation og strøm er også opbygget i to uafhængige systemer.

Lang erfaring

Bladt og Semco har produceret transformerstation og jacket på bare 20 måneder, hvilket er meget hurtigt.

Udviklingsdirektør Babak Mataji fra Vineyard Wind LLC nævner, at det har været væsentligt for Vineyard Wind, at de danske virksomheder kunne levere så hurtigt. I kommende amerikanske projekter vil mere formentlig blive produceret i USA.

Bladt og Semco har hidtil bygget ikke mindre end 21 substationer over de sidste to årtier. De fleste er opstillet i Nordsøen.

Vineyard Wind 1

Vineyard Wind 1 bliver USA's første havmøllepark. Den vil yde en maksimal effekt på 800 MW og kommer til at bestå af 62 GE-vindmøller med hver 13 MW's effekt. Parken kommer til at stå ud for Massachusetts kyst.

De danske virksomheder Bladt Industries og Semco Maritime leverer jacket og transformerstation til parken. 

Vindmølleparken vil kunne dække elforbruget hos 400.000 husstande. De første møller sættes i drift i fjerde kvartal 2023.

Vineyard Wind LLC er et selskab, der ejes ligeligt af danske Copenhagen Infrastructure Partners og Avangrid Renewables, som er et datterselskab af spanske Iberdrola.

Bladt Industries

Bladt Industries og Semco skal producere flere tilsvarende jackets og transformerstationer i de kommende år.

- Vi har seks flere i ordrebøgerne til USA, siger Flemming Ougaard, chief operating officer hos Bladt Industries.

Skibet GPO Amethyst sejler med substation og jacket fra Lindø torsdag kl.10.30. Det ventes at passere udmundingen af Odense Fjord, Gabet, cirka kl. 11.30.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156