23948sdkhjf

Vattenfall færdig med fundamenter i syd og rykker nu nordpå

Den 31. marts afslutter Vattenfall installationen af møllefundamenter i Vesterhav Syd havmøllepark.

- Installationen af fundamenter i Vesterhav Syd er gået rigtig godt. Vores overordnede tidsplan var at blive færdige inden udgangen af marts, og det ser ud til at holde. Nu glæder vi os til at komme videre med projektet i nord, siger projektdirektør for Vesterhav Syd og Nord hos Vattenfall, Mathilde Damsgaard.

Klar til møllerne

Siden den 20. februar har installationsskibet ”Deme Innovation” nedrammet 20 monopæle i Vesterhav Syd havmøllepark ud for Hvide Sande. Deme Innovation er et jack up-skib, der ved hjælp af fire ben kan stå på havbunden, mens monopælene nedrammes.

Samtidig er overgangsstykkerne (TP'erne) også monterede i Vesterhav syd, så fundamenterne nu er klar til selve havmøllerne. Monopælene er rammet op til 39 meter ned i havbunden. Ovenpå monopælene bliver de gule TP’er boltet fast. De hæver sig 18 meter over havoverfladen.

Det forventes, at arbejdet med at installere møllerne i parken kan påbegyndes i juni. 

Vesterhav Nord står for tur

Arbejdet med at nedramme 21 monopæle og montere TP’er i Vesterhav Nord ud for kysten ved Harboøre begynder hurtigst muligt, alt efter vejret. Den første monopæl bliver monteret i midten af den kommende havmøllepark – det vil sige i farvandet vest for Vrist. Herefter bevæger arbejdet sig nordpå, og til sidst monteres de resterende pæle langs kysten ud for Vejlby.

Vattenfall forventer, at arbejdet med fundamenter varer april måned ud afhængigt af vejret. Som for Vesterhav Syd sker arbejdet hele døgnet, men selve nedramningen tager i gennemsnit blot halvanden time. Det viser erfaringerne fra Vesterhav Syd, hvor der blev brugt mellem 50 minutter og godt to timer per monopæl.

- Arbejdet med monopæle er meget afhængigt af vejret, og selve nedramningen er kun én af mange arbejdsgange, når en pæl skal installeres. Derfor kan vi ikke sige præcist, hvornår vi nedrammer, siger Mathilde Damsgaard.

Hun fortæller, at man i gennemsnit forventer at montere én pæl per dag. Jack up-skibet henter fire monopæle med tilhørende TP’er ad gangen i Thyborøn, hvor materialerne løbende ankommer med skib fra Tyskland og Aalborg.

Vesterhav Syd og Nord, som Folketinget besluttede i 2012, vil producere elektricitet til 350.000 husstande og skal være fuldt tilsluttet elnettet senest ved årsskiftet.

Tidsplan i grove træk

De efterfølgende faser i byggeriet er kabelarbejdet og selve installationen af møllerne, hvor Vattenfall har denne grove tidsplan:

  • April-Juni: Trækning af kabler mellem møllerne og fra møllerne til kysten. Søkablet trækkes i land og forbindes med landkablet på stranden ved både Klegod og Vejlby.
  • Juli-efteråret: Mølletårne og -vinger installeres.
  • December: Anlægsarbejder færdigt og havvindmølleparkerne i fuld drift.

Kilde: Vattenfall

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.705