23948sdkhjf

Ny vindmålingsteknologi kan forlænge vindmøllers levetid

I dag er vindmøller designet til at holde gennemsnitligt i 20 år, men resultater viser, at det er muligt at forlænge vindmøllers forventede levetid med 30 procent.
Med den ny vindmåleteknologi vind-lidars, kan møllerne styres bedre i forhold til vinden, så belastningerne formindskes. Dette svarer til en sejler, der luffer og falder af for vindstød for at få fart i båden. Den nye teknologi kan forbedre møllernes totale indtjening. Det skriver Højteknologifonden i en pressemeddelelse.

Ved at integrere laser-baserede vind-lidars i en vindmølle kan man måle vindens styrke, retning og turbulens 100 meter foran møllen. Via avancerede algoritmer bliver disse data behandlet så hurtigt, at vindmøllens kontrolsystem kan tilpasse møllens bladvinkler og omdrejningshastighed til forholdene, præcis som en sejler der optimerer sin båd til vinden. Nu dokumenterer et højteknologifonds-projekt via forsøg på en 2,3 MW vindmølle, at dette mindsker belastningerne på blandt andet mølletårnet samtidig med, at det øger vindmøllens levetid.

Bredt samarbejde bag projektet
Projektet er et samarbejde mellem DTU Vindenergi, NKT Photonics og LM Wind Power. Også det danske produktudviklingsinstitut IPU i Lyngby samt det engelske firma ZephIR Lidars Ltd. og tyske Bosch GmbH har deltaget i udviklingen. Aktiviteten blev startet i april 2010 med et budget på 25 mio. kr., hvor udgifterne undervejs er blevet delt med Højteknologifonden.

Projektets leder er professor Torben Mikkelsen fra DTU Vindenergi. Han fortæller:

- Det har været enormt spændende at integrere de nye ”pre-vision” vind lidars i en NM80 forsøgsmølle på Tjæreborg Enge og derpå sidde ved pc’en og se på vindstød og vindspring i rotorplanet 100 meter foran møllen under drift. Med den nye vind-lidar måleteknologi kan møllerne nu bedre styres igennem vindstød og turbulens.

- Vi har leveret lasere til stationære vind-lidars siden 2004 og har hele tiden haft det som mål at få det implementeret i vindmøllerne. Vi er derfor meget begejstrede over demonstrationen af, at integrerede vind-lidars er en attraktiv investering, der giver mulighed for et paradigmeskift inden for måden at styre vindmøller på, siger Christian Poulsen, teknisk direktør i NKT Photonics.

Vindteknologi skal kunne konkurrere med fossile brændstoffer
- Med afslutningen af de succesfulde vind-lidar forsøg ligger der et stort potentiale i at udvikle dansk vindmølleteknologi. Også selv om vi ser konkurrencen vokse og udfordre branchen. Målet er, at vi med dansk teknologi kommer helt tæt på, at vindteknologi er konkurrencedygtig med fossile brændstoffer. Det siger Carsten Orth Gaarn-Larsen, der er direktør i Højteknologifonden.

Det nye lasersystem, der måler indstrømningsfeltet foran vindmøllen, kaldes en vindscanner. De seneste resultater med denne nye vindlidar-måleteknologi bliver præsenteret på et seminar for forskere og virksomheder på DTU Vindenergiafdelingen, Risø Campus, den 11. april.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078