23948sdkhjf

Agtrup Plast i Kolding forebygger plast i havet gennem Operation Clean Sweep

| Medlemsnyhed | Indrykket af Agtrup Plast ApS

Kolding-virksomheden Agtrup Plast er med i forreste række, når det handler om at forebygge plast i havet. Det sker igennem miljøinitiativet Operation Clean Sweep, som handler om at undgå spild af plast i produktionen.

Kolding-virksomheden Agtrup Plast er med i forreste række, når det handler om at forebygge plast i havet. Det sker igennem miljøinitiativet Operation Clean Sweep, som handler om at undgå spild af plast i produktionen.

 

Agtrup Plast i Kolding har med sine 10 ansatte og et produktionsareal på godt 1800 kvadratmeter specialiseret sig i plaststøbning og konvertering af emner fra stål til plast.

De 19 sprøjtestøbemaskiner sikrer en konstant produktion til primært lokale kunder i Trekantsområdet, men en del virksomhedens fremstilling af plastkomponenter til f.eks. mejerisektoren, elektronikbranchen og byggeriet ender også udenfor landets grænser.

Direktør Jørn Lange valgte i 2015 at tilslutte sig det internationale miljøinitiativ Operation Clean Sweep (OCS), da han så det som en enkel metode til at få styr på miljøforholdene i produktionen samt at gå foran med et godt eksempel i forhold forebygge plast i havet.

Som så mange andre havde Jørn Lange bemærket den stigende opmærksomhed om plast, og han så det som en rigtig god grund til at feje for egen dør. Jørn Lange sætter følgende ord på implementeringen af OCS:

- Skåret ind til benet handler OCS om almindelig sund fornuft: Tag et kritisk blik på din produktion, og tilpas den, så du undgår spild af plast til omgivelserne. Og så er det selvfølgelig vigtigt at tale løbende med medarbejderne om initiativet  fx ved at tage det op på tavlemøder en gang imellem.

Som et konkret tiltag har Agtrup Plast installeret filtre i afløbene, der opsamler eventuelt spild på pladsen foran virksomheden. Afløbet inde i produktionshallen er blevet proppet til, så pellets ikke ryger denne vej.

For at sikre, at leverandører og andre også er opmærksomme på at hindre spild, har virksomheden opsat kommunens ’Hjælp fisken’-klistermærker ved afløbene.

En anden foranstaltning har været, at al håndtering af plast nu foregår inden for bygningens fire vægge. Så alt lige fra levering af varer til rengøring af filtre foregår nu indenfor – hvilket mindsker risikoen for spild betydeligt.

Jørn Lange er ikke i tvivl om, at Operation Clean Sweep har gjort en positiv forskel for virksomheden. Han fortæller uddybende:

-        Selvom langt størstedelen af den plast, der desværre ender i verdenshavene stammer fra nogle få asiatiske lande, så skal vi i Danmark også tage ansvar og udvise ansvarlighed. Det er tilslutningen til Operation Clean Sweep et rigtig godt eksempel på.

Som en naturlig forlængelse af det øgede fokus på miljø i Agtrup Plast, har virksomheden valgt at implementere miljøledelse efter ISO 14001, og har modtaget sin certificering i september 2018.

I Danmark er det brancheforeningen Plastindustrien, der er tovholder på Operation Clean Sweep, og her er det miljøkonsulent Anders K. Knudsen, som har ansvaret for drive arbejdet fremad:

Anders K. Knudsen, miljøkonsulent i Plastindustrien, fortæller:

-        Plast i havet er en miljøudfordring, der får meget opmærksomhed i medierne, blandt forbrugerne og ikke mindst også på Christiansborg samt i EU. Det er en udfordring, der kun kan løses, hvis alle tager et ansvar. Operation Clean Sweep består af nogle forholdsvis simple tiltag, der gør en kæmpe forskel, så nu skal vi have endnu flere virksomheder med på vognen.

Fakta om Operation Clean Sweep:

-        Plastråvarer kan havne i afløb fra spild og uheld på virksomhederne. Herfra føres de via kloaksystemet til rensningsanlæggene. I sidste ende kan de plastpartikler der ikke opfanges i renseanlægget ende i vandmiljøet.

 

-        God husholdningsskik på den enkelte virksomhed sætter fokus på problemet ved kilden, og det er dybest set det, som Operation Clean Sweep går ud på.

 

-        Når en virksomhed tilmelder sig Operation Clean Sweep, så forpligter den sig til at indrette virksomheden på en måde, så spild af granulater undgås, samt at uddanne personalet til altid at forebygge, opsamle, rengøre og bortskaffe spildt plast.

 

Yderligere information:

Jørn Lange, direktør i Agtrup Plast – Tlf: 2811 6677 - Mail: lange@agtrup-plast.dk

Anders K. Knudsen, miljøkonsulent i Plastindustrien - Tlf: 2489 3480 - Mail: akk@plast.dk

Plastindustrien er den danske brancheorganisation for plastforarbejdende virksomheder samt for leverandører af de maskiner og råvarer, som industrien anvender. Vi har ca. 240 medlemmer og dækker ca. 70 procent af branchens omsætning. Knap 30.000 danskere er beskæftiget med plastfremstilling, hvilket gør os til en af industriens største underbrancher.

 

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Agtrup Plast ApS

Essen 12
6000 Kolding
Danmark
Agtrup Plast ApS

Billeder & videoer

OCS4

Send til en kollega

0.088