23948sdkhjf

Få nu styr på virksomhedens software-licenser

| Medlemsnyhed | Indrykket af NTI A/S

Ved at få styr på software-licenserne sikres et overblik - og en styring af virksomhedens software. Det kan give betydelige besparelser - og en lang række øvrige fordele, som blandt andet sikrer, at virksomheden kun anvender lovlig software.

AF Lars Kanneworff, Divisionschef, NTI

I en verden med digital transformation er softwareprogrammer uundværlige for en virksomhed, uanset om den er stor eller lille. Programmerne gør virksomheden mere effektiv og medarbejderne mere produktive.

Hvis programinvesteringen skal udnyttes maksimalt, skal programmerne administreres fornuftigt - præcis som virksomhedens øvrige aktiver. Lemfældig programadministration gør det umuligt at udnytte programmerne effektivt og opnå den fulde produktivitet. Det kan også gøre det svært at registrere uautoriseret brug af software, dvs. at kopier af programmet installeres og anvendes uden tilladelse.

I dag arbejder vi på mange forskellige måder, hvilket skaber udfordringer i sig selv, medarbejdere, der er på farten, eller som arbejder hjemmefra, udgør en stadig større potentiel risiko for ukorrekt håndtering af software.

Få hjælp til at få styr på software-licenserne
NTI rådgiver alle typer af kunder, små som store, i hvordan man kan optimere licensforbruget og anvende licenserne optimalt. Nedenfor er listet nogle af de steder, hvor vi ofte kan hjælpe virksomhederne til at spare penge - og sikre at licenser anvendes efter licensreglerne hos Autodesk.

 • Vi oplever ofte, at kunder gennem flere år har indkøbt licenser decentral, hvorefter man har svært ved at vide, hvem der anvender dem - og hvor lang tid de anvendes. Er disse licenser baseret som single-licenser, er det ekstra krævende for IT at installere, fordi licensen bindes til den enkelt PC, og der skal rekvireres en ny licensfil, hver gang der købes nye PC, eller der f.eks. udskiftes dele i PC’en, som påvirker MAC-adressen.
 •  Ofte oplever vi, at virksomheder bruger licenser, der er købt i en anden afdeling på tværs af forskellige datter/søsterselskaber. Dette betyder, at licenser er købt i en juridisk afdeling men anvendes i en anden. Tommelfingerreglen, fra de fleste software-udbydere er, at den juridiske enhed, hvor man får sin løn fra (ansat i), er den samme, hvor man skal anvende software fra.
 •  Vi ser, at når virksomheder køber op, får de ikke overført licenser korrekt, hvilket er tab af værdi.
 • Når en virksomhed skifter navn, glemmer man ofte at navneskifte sine licenser, hvilke kan betyde tab af licenser, eller at det kan være svært at finde dem igen. Det værste senarie er, man er ’non-compliant’ og overtræder licensaftalerne.


Styr på software-licenserne med SAM

NTI har eksperter, som kan hjælpe virksomhederne med at opbygge et SAM-program (Software Asset Management), som sikre overholdelse af licensregler og aftaler. Det giver en markant mere optimal anvendelse af de indkøbte software-værdier.

SAM er et system, som giver virksomheden et overblik - og svar på blandt andet disse udfordringer:

 • Hvilken software er installeret?Hvor meget anvendes denne software reelt?
 • Hvilke medarbejdere anvender hvilke licenser - og i hvor lang tid?
 • Hvad er der indkøbt af software / licenser?
 • Hvilke afdelinger, datterselskaber og lign. benytter hvilken software? Herved kan man bl.a. fordele omkostninger til software på de enheder man ønsker.
 • Budgettering af udgifter til software.
  Hvilken software medarbejderne har adgang til. Det gør det meget vanskeligere for medarbejderne at installere uautoriseret software på netværket og øger it-sikkerheden væsentligt.


Den anden del af en effektiv Software Asset Management er de processer og procedurer, der opbygges for give væsentlige besparelser. SAM sikrer således:

 • at der ikke købes for mange licenser
 • identificerer overforbrug af software og muliggør genbrug af licenser, som ikke længere anvendes, der hvor de er købt til
 • at virksomheden altid er korrekt licenseret
 • at optimere indkøbsaftaler, og at man får afinstalleret ikke benyttet software, planlægge migreringer og opgraderinger optimalt, genforhandle licensaftaler ud fra det bedst mulige udgangspunkt
 • at licenserne bliver vedligeholdt og opdateret.


Få styr på software-licenserne nu
Med en SAM-løsning får man styr på software-licenserne. Dette giver overblik og styring over virksomhedens software, og kan give betydelige besparelser - og en lang række øvrige fordele. NTI rådgiver gerne, og investeringen i en SAM-løsning er typisk tjent mangedoblet ind fra dag ét.

 Lars Kanneworff er divisionschef i NTI A/S, som er en af Europas største leverandører af CAD software-løsninger fra Autodesk. Lars Kanneworff kan kontaktes på lk@nti.dk eller på telefon: 44 35 07 37.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
NTI A/S

Lejrvej 15
3500 Værløse
Danmark
NTI A/S

Send til en kollega

0.108