23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Premo satser på 3D-teknologien

Familievirksomheden Premo AB i Karlskoga anvender en Fortus 450mc til at printe slutprodukter i form af kundetilpassede emner.

Premo tilbyder produktion af specialtilpassede kundeordrer med en moderne maskinpark. I 2016 investerede virksomheden i to 3D-printere; en Fortus 450mc og en MakerBot Replicator+. 3D-teknologien anvendes nu i hele produktionskæden af virksomhedens eget produkt Premogrip® og til andre kundetilpassede produkter. Uden additiv fremstilling havde ingen af disse produkter været mulige at fremstille for firmaets grundlægger Bengt Jansson.

Fra industri til 3D-printere
Bengt Jansson har sin baggrund i industrivirksomheden Bofors i Karlskoga. I 1990 gik Bofors ud med et tilbud til sine medarbejdere om at starte egne virksomheder. Bengt tog orlov i to år og startede Premo, som til en begyndelse tilbød tjenester indenfor gravering. Saab og Bofors var de største kunder på det tidspunkt. Siden da har virksomheden ekspanderet og en moderne maskinpark er blev opbygget. I de senere år har virksomheden satses på fremstilling med 3D-teknologien.

FDM-teknologien blev det åbenlyse valg
Allerede i 1986, hvor Bengt arbejdede på Bofors, blev hans interesse for 3D-print vagt. Virksomheden bestilte et 3D-printet emne af Electrolux. Derefter skete der ikke så meget mere på den front ifølge Bengt. Først 20 år senere hvor Protech viste Stratasys nye Fortus 3D-printer på Elmia Vertygsmässa 2016 vidste Bengt, at det var på tide at investere i en 3D-printer. Fortus 450mc opfyldte virksomhedens krav til produktion af slutprodukter.

Premogrip® – et 3D-print af et tilpasset greb
Med en stor interesse for golf vaktes idéen om at skabe et specialtilpasset greb til golfklubberne. Men for Bengt er golfen en konservativ sport og det er kun putteren, som ikke har nogle restriktioner hvad angår håndtagets diameter. Premo begyndte ved hjælp af 3D- teknologien i stedet at fremstille et kundetilpasset greb, som senere fik navnet Premogrip®. Navnet blev et godkendt registreret varemærke i 2018.

3D-teknologi i hele produktionsleddet
Det første step i fremstillingsprocessen af Premogrip® er et grebsaftryk som 3D-scannes og forvandles til en digital fil. Den første prototype printes på en MakerBot Replicator+ for at verificere designet. Slutproduktet printes efterfølgende på en Fortus 450mc og efterbehandles dernæst efter kundes ønske.

Anvendelsesområder for Premogrip®
Premo ser et stort potentiale i nye personlige greb til forskellige anvendelsesområder indenfor sport, fritid, værktøj og hjælpemidler m.m.

- ”Både A-kasserne og Jobcentre har vist stor interesse for Premogrip®” fortæller Bengt. Her ser man et stort potentiale i specialtilpassede greb til borgere med behov for forskellige hjælpemidler i sit arbejde. Dette kan hjælpe mange borgere med at komme tilbage til arbejdsmarkedet, men udfordringen for Premo er at finde forhandlere som tror på produktet.

Kundetilpassede dele med 3D-teknologien
Foruden Premogrip® tilbyder Premo kundetilpassede dele til blandt andet motorcykler. En originaldel fra motorcyklen 3D-scannes og modificeres i et CAD-program for siden at blive printet som slutprodukt på Fortus 450mc. Derefter sendes den til lakering såfremt kunden ønsker det. Kunden har mulighed for et individuelt design som sætter et personligt præg på motorcyklen.

-  ”Fordelen med 3D-teknologien er at det bliver præcis den form som ønskes” siger Bengt. Fremstilling med drejebænk og fræser laver produktet til en massiv klump”. At nedbringe vægten på produktet er vigtigt afslutter Bengt.

 Se det store udvalg af 3D-printere på vores hjemmeside

Protech Danmark
Kokbjerg 14
6000 Kolding
Kolding Kommune
Danmark
CVR nummer: DK28100582
P nummer: 1010741862

Send til en kollega

0.047