23948sdkhjf

Induktionshærdning – hårdt og sejt stål på én gang

| Medlemsnyhed | Indrykket af Bodycote Varmebehandling A/S

Induktionshærdning kræver dybdegående viden og erfaring, både for processen og materialer, at nå frem til den optimale proces, der giver den rette hærdedybde, hærdeprofil og hårdhed og samtidigt optimerer restspændingerne i overfladen.

Optimal induktionshærdning kræver dybdegående viden og erfaring. Til gengæld kan man opnå nærmest utrolige egenskaber.

Man skal forestille sig en 30 cm lang induktionshærdet stålaksel, 45 mm i diameter og med en indhærdningsdybde på 8 mm. Spænd akslens ene ende fast, og vrid den om længdeakslen. Hvor mange grader kan akslen vrides, før der sker brud, og ved hvilken belastning sker bruddet?

Billedetekst: Martin Christensen viser her et emne, der bliver induktionshærdet

I de fleste tilfælde er ca. 25 grader og 15 kNm et godt bud.
Men hvis induktionshærdningen er optimal, klarer akslen et vrid på imponerende 125 grader, og bruddet sker først ved 25-27 kNm.

Bodycote er specialist i optimal induktionshærdning og har en meget erfaren og kompetent medarbejder i Martin Christensen til at sørge for, at alle emner – store som små - får helt optimal hærdning på vores induktionsapparater.

Hård overflade og sej kerne
Induktionshærdning er baseret på elektromagnetisme. Emnet omsluttes af en induktionsspole og vekselstrøm gennem spolen inducerer hvirvelstrømme i emnet, som medfører lokal opvarmning. Man kan hærde de dele af emnet, der skal have en hård slidbestandig overflade, eller maksimal udmattelsesstyrke og samtidig bevare emnets sejhed, idet kernen fortsat er blød. Samtidig er det en af de mest formstabile hærdningsmetoder, idet kun den del af emnet der skal hærdes, varmes op.

Induktionshærdning er miljøvenlig
Miljømæssigt er det den varmebehandlingsmetode, som giver den mindste belastning. Dette er først og fremmest fordi processens ekstremt høje vikningsgrad, gør at der forbruges et absolut minimum af energi.
Energiforbruget er kun ca. 10% af ernergiforbruget ved hærdning i ovn, og afkølingen sker normalt med et vandbaseret kølemiddel. I nogle tilfælde kan også den efterfølgende anløbning ske induktivt, i så tilfælde er induktionshærdningen den allerhurtigste varmebehandlingsproces.

Design for induktionshærdning
I designfasen er det vigtigt, at vælge egnede stålkvaliteter og bygge muligheden for induktionshærdning ind i produktet. Hvis man designer sit emne, så det er velegnet til induktionshærdning kan man sandsynligvis opnå en enklere fremstillingsproces med færre bearbejdninger. Formændringerne ved induktionshærdning er meget små.

Mange parametre med betydning for resultatet
Induktionshærdning har mange parametre med betydning for resultatet. Det er muligt at justere effekt, frekvens, fremføringshastighed og opvarmningstid, ligesom udformningen af induktionspolen og kølebruseren har stor betydning for resultatet.

Det kræver dybdegående viden og erfaring, både for processen og materialer, at nå frem til den optimale proces, der giver den rette hærdedybde, hærdeprofil og hårdhed og samtidigt optimerer restspændingerne i overfladen – noget der i øvrigt forskes meget i. Men så kan man til gengæld give komponenterne unikke egenskaber. Som regel er det nødvendigt med en eller flere udfaldsprøver. Derfor egner induktionshærdningen sig bedst til emner, der fremstilles i serier.
Til enkle geometrier har vi dog en stor erfaring, så vi kan opfylde rimelige krav uden udfaldsprøver.

Hvis du ønsker mere information, råd eller vejledning, så kontakt enten vores tekniske afdelinge eller vores salgsafdeling, find kontaktpersoner her


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Bodycote Varmebehandling A/S

Industribuen 16-18
5592 Ejby
Danmark
Bodycote Varmebehandling A/S

Send til en kollega

0.2