23948sdkhjf

Undgå statisk elektricitet i produktionen

| Medlemsnyhed | Indrykket af Condair A/S

I årets kolde måneder forekommer der ofte problemer med særligt statisk elektricitet. Det gælder især for produktionsmiljøer som elektronik- og plastindustrien, hvor elektrisk ladning kan forårsage store produktionsproblemer.

Herudover oplever både emballage-, trykkeri-, papir-, tekstil-, bil- og medicinalindustrien også problemer hermed. 

Hvad er statisk elektricitet?

Statisk elektricitet danner stød og gnister og opstår som regel, når to genstande gnider mod hinanden og skaber friktion. I mange produktionsmiljøer er den relative luftfugtighed under 40 %, hvilket netop er her, hvor friktionen kan skabe en statisk ladning. Det kaldes også ESD (elektro static discharge).  

Tør luft går hånd i hånd med statisk elektricitet, og det er derfor problematisk, hvis den relative luftfugtigheden falder til under 40 %. Hvis vandindholdet i luften er tilstrækkeligt højt, nedsætter det modstandsdygtigheden på overflader som gulve, tæpper, skrivebordsunderlag og så videre, da våde partikler skaber en svagt ledende film over en overflade, der ellers er isolerende.

Det er ikke tilfældet, hvis luftfugtigheden er for lav. Tør luft bliver en del af den elektrostatiske opbygningsmekanisme hver gang, der sker en luftbevægelse over en isoleret overflade, for eksempel i form af ventilation/aircondition. Problemet opstår særligt, når medarbejderne opholder og bevæger sig rundt i de tørre produktionslokaler, hvorved de oplades ved selv små bevægelser. Kommer vedkommende efterfølgende i kontakt med arbejdsborde og komponenter, aktiveres ladningen, og der skabes stød og gnister.

Statisk elektricitet giver problemer i produktionen

Elektronikproduktioner er særligt modtagelig og påvirkelig overfor en for lav luftfugtighed. Det skyldes, at flere elektriske komponenter er beskadigede ved blot 500 volt, mens mennesker først mærker det elektriske stød ved 3.000 volt. I plastproduktionen er den statiske elektricitet med til at skabe dimensionsændringer og jævnlige maskinstop.

Statisk elektricitet kan endvidere nedsætte produktiviteten, mindske produktkvaliteten og skabe alvorlige sikkerhedsmæssige problemer for de ansatte som følge af vildfarende gnister og skader på udstyr, herunder hyppigst elektronisk og printkort.  Det er derfor både for medarbejdernes og for produktionens skyld, at det er væsentligt at sikre en korrekt luftfugtighed.

Kom statisk elektricitet til livs

Luftbefugtning er en udbredt og velegnet metode til at undgå opbygningen af statisk elektricitet i produktionsmiljøer. Når luftfugtigheden holdes på 60 %, fungerer luftens vandindhold som en naturlig elektrisk leder, der vil aflede eventuelt statisk elektricitet. Hvis luftfugtigheden befinder sig mellem 40 og 60 %, bliver der stadig opbygget statisk elektricitet ved et lavt niveau, og det anbefales derfor at holde luftfugtigheden over 60 %. På den måde er man garanteret, at der ikke opbygges statisk elektricitet.

For at sikre at din produktion får det bedste og helt rigtige løsningsforslag, tilbyder vi individuel rådgivning fra én af vores eksperter indenfor luftbefugtning, der besøger dine lokaler og herudfra skræddersyer en løsning, der passer til dine produktionsforhold.    

Fordele ved at bruge Condairs befugtningsanlæg til fjernelse af statisk elektricitet

  • Omfattende erfaring fra mange fremstillingsvirksomheder i hele verden
  • Omfattende produktudvalg, som præcist opfylder behovene i det enkelte projekt
  • Øget produktionseffektivitet og mindre stilstandstid for maskiner
  • Befugtningsanlæg med lavt energiforbrug og lave driftsomkostninger
  • Løsninger, der ikke kræver meget vedligeholdelse, således at behovet for løbende service reduceres
  • Omfattende service med hensyn til rådgivning, udformning, levering, installation, idriftsættelse og levering af reservedele

Ønsker du at få rådgivning af vores førende eksperter og forbedre forholdene i din produktion, kan du tage kontakt til os her

Medlemsnyhed

Indrykket af
Condair A/S

Parallelvej 2
8680 Ry
Danmark
Condair A/S

Send til en kollega

0.103