23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Olympiske præstationer holder Lynx helikoptere i luften

Lasersvejsning var en ekstremt konkurrencedygtig reparationsmetode på Søværnets Lynx helikoptere.

Citius, altius, fortius. Sådan lyder det olympiske motto: Hurtigere, højere, stærkere. Med en mindre modifikation kan mottoet også beskrive resultatet af det dansk/svenske samarbejde, som holdt Søværnets Lynx helikoptere flyvende, mens man ventede på den nye Seahawk. Samarbejdet betød væsentligt hurtigere levering, og medførte samtidigt 90% lavere reparationsomkostninger for en kritisk motorkomponent, og tilmed betydeligt stærkere komponenter med kraftigt forlænget levetid.

Samarbejde baseret på gode relationer
Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og FORCE Technology har lange traditioner for samarbejde, og derfor var valget af FORCE Technology som leverandør oplagt, da FMI søgte alternative kanaler til reparation af motorkomponenter til sine Lynx-helikoptere. Samarbejdet blev udvidet med FORCE Technologys svenske samarbejdspartner Dreisen AB, så FMI nu kunne benytte sig af one-stop shopping og få alle ydelser ét sted.

FMI oplevede det dansk/svenske samarbejde som fejlfrit. ”Kompetencerne var world class, og imødekommenheden stor”, udtaler Kjeld Madsen, Engineering fra Forsvarets Materielindkøb.

Den gode kommunikation og det konstante fokus og drive på sagerne ledte til en reparationsmetode, som reducerede både omkostninger, leveringstid og behovet for at lagerføre reservedele.

Utålmodighed ledte til bedre komponenter
Ved hovedreparation af motorer i Lynx-helikopterne viste der sig ofte behov for reparation af en specifik motorkomponent. En reparation, som hos motorproducenten tog måneder og som prismæssigt nærmede sig komponentens nypris.

FMI var derfor på udkig efter en alternativ leverandør, som var i stand til at leve op til de strenge kvalitetskrav for en helikopter-komponent, men som samtidigt kunne nedbringe leveringstiden betydeligt. Med vores mange års erfaring fra aerospace-industrien, pegede vi på en laserbaseret svejseløsning kombineret med en avanceret reparation baseret på lodning hos partneren Dreisen.

”FORCE Technology og Dreisen udviste stor innovation og entreprenørskab i udviklingen af mere effektive og hurtigere reparationsmetoder”, fortsætter Kjeld Madsen fra Forsvarets Materielindkøb.

Samarbejdet udmøntede sig i helt nye løsninger, som betød et skifte fra mere traditionelle metoder til processer baseret på lasersvejsning og vakuumlodning. Processer som er i stand til at leve op til motorproducentens høje krav og procedurer, men som kan udføres med langt højere præcision og succesrate end hidtil. Ydermere betød de nye løsninger og den direkte tre-partskontakt en reduktion af leveringstiden fra mere end ét år til mindre end to uger. En væsentlig logistisk besparelse.

Billigere og bedre løsninger
Metoden er ekstremt konkurrencedygtig: Prisen for reparationen svarer til ca. 10% af prisen på en ny komponent, og med den hurtige turn-around kan der spares yderligere på behovet for at lagerføre reservedele.

De massive besparelser i tid og penge, som de nye laser-og loddereparationer udløste, medførte naturligvis også en almindelig spænding omkring løsningens holdbarhed. Ikke mindst i felten, hvor Lynx i perioden deltog i pirat-afværgning i Adén-bugten, og skiftevis oplevede salttåge over havet og sandflugt over ørkenen. Men hvor man tidligere i op mod 80% af motor-overhauls oplevede et behov for reparation, har man siden skiftet til de nye, laser-baserede metoder endnu ikke set behov for reparationer.

 

FORCE Technology
Park Allé 345
2605 Brøndby
Brøndby Kommune
Danmark
CVR nummer: DK55117314
P nummer: 1003106341

Kontaktperson

MKB
Marianne Krogsgaard Berg
Content Marketing Specialist
+45 43 25 70 59 mak@forcetechnology.com

Send til en kollega

0.062