23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Højere fart på den digitale videnbro

Alexandra Instituttet har sat gang i to initiativer, der skal øge anvendelsen af IT i dansk erhvervsliv. Initiativerne skal hhv. sikre bedre udnyttelse af big data på tværs af brancher og adgang for SMV’er til maskinlæring og kunstig intelligens.

Af Daniel Boberg, konsulent i GTS-foreningen

Udbredelsen af IT skaber en kolossal vækst i mængden af opsamlede data. Det kan være data i produktionsapparater, i webbaserede systemer, i smartphones eller sensorer i bygninger eller hele byer. Problemet er, at alt for få ved, hvordan de skal udnytte data til at skabe nye produkter og services. Det er kun mindre end tre procent af de opsamlede data, der bliver analyseret og omsat til reel værdi for virksomhederne.

”Vi ser ofte, at folk mener, at data har en værdi i sig selv. Det har de ikke. Data har først værdi, når de bliver brugt til noget fornuftigt” fortæller Anders Kofod-Petersen, vicedirektør i Alexandra Institut.

Den gode nyhed er, at big data derfor gemmer på et stort uudnyttet potentiale for innovation og vækst i Danmark. Det er netop en ambition om, at bringe opsamlet data i spil i virksomheder og samfund, der er baggrunden for, at Alexandra Instituttet har sat gang i initiativerne: Danish Center for Big Data Analytics driven Innovation (DABAI) og Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens.

Cases skal skabe nye IT-værktøjer

Danish Center for Big Data Analytics driven Innovation (DABAI) har til formål at gøre det nemmere for dansk erhvervsliv at udnytte mulighederne i big data. Samfundspartnerskabet involverer udover Alexandra Instituttet private og offentlige virksomheder samt universiteter. Med udgangspunkt i konkrete problemstillinger og cases, vil projektdeltagerne udvikle metoder og værktøjer, der baner vejen for en bredere anvendelse af big data.

”Sammensætningen i projektet gør det muligt at arbejde med casene på tværs af forskningsdomæner. Samtidig betyder det tætte samarbejde med virksomhederne, at udviklingen bliver forretningsorienteret, og løsningerne kan implementeres hurtigt. Det er ikke et projekt, som har til formål at forske i løsninger, som måske kan anvendes om 20 år. Målet er at få løsninger, der kan anvendes nu”, forklarer Anders Kofod-Petersen.

Omfanget af deltagere i projektet er unikt og med et budget på 117 mio. kr. over fire år er det samtidig et af de største på sit område. Alexandra Instituttet bidrager med sin IT-domæneviden, sine stærke kompetencer inden for forskning og udvikling, forretningsudvikling og sin rolle som leverandør af teknologisk service til dansk erhvervsliv. Derudover kan GTS-instituttet i kraft af sin almennyttige rolle påtage sig en rolle som uvildig projektleder.

”GTS-rollen er vigtig i denne type konstruktion. Vores tætte kontakt til virksomheder gør os til en oplagt aktør, når forskningsorienterede universiteter skal samarbejde med anvendelsesorienterede virksomheder. Vi kan binde det hele sammen. Det er lykkes at få tre universiteter til at arbejde godt sammen og skabe tillid mellem virksomhederne. Derfor ser vi allerede nu de første resultater,” forklarer Anders Kofod-Petersen.

Læs mere her

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915
P nummer: 1002704477

Send til en kollega

0.047