Bossards Smart Factory Assembly afhjælper mangel på kvalificeret arbejdskraft
Dansk industri har længe kæmpet med en voksende mangel på kvalificeret arbejdskraft, særligt inden for montage og produktion. Ifølge Dansk Industri risikerer tusindvis af ubesatte stillinger at bremse væksten og innovationen i sektoren. Men nu tilbyder en digital løsning fra Bossard en konkret løsning på udfordringen – og det med en bemærkelsesværdig tilgang: At gøre det muligt for stort set hvem som helst at træde ind på montagelinjen og levere fejlfri resultater.
Digital transformation med montøren i centrum
Målet med Bossards Smart Factory Assembly-koncept er at optimere og digitalisere montageprocesser. Men hvor mange automatiseringsløsninger har tendens til at ekskludere menneskelig arbejdskraft, er dette ikke Bossards tilgang. Løsningen understøtter medarbejderne – både faglærte og ufaglærte – med digitale, interaktive arbejdsbeskrivelser, der guider dem trin-for-trin gennem hele montageprocessen. Det reducerer fejl, øger kvaliteten og ikke mindst: det åbner døren for medarbejdere uden forudgående erfaring.
– Vi ser det som en nødvendighed at gøre produktionsarbejdet tilgængeligt for flere. Ikke ved at sænke standarderne, men ved at hæve den digitale støtte, siger Vincent Thanning Hjuler, Business & Market Developer hos Bossard Denmark. Vincent har været spydspids ifm. udrulningen af Smart Factory Assembly i Danmark.
Et digitalt "co-pilot"-system på fabriksgulvet
Kernen i Smart Factory Assembly er det intelligente system, der via skærme, sensorer og instruktionsteknologi guider operatøren gennem montageopgaverne. Det kan være alt fra enkle montager til komplekse produktionsforløb med flere hundrede dele.
Systemet viser med tekst og illustrationer, hvordan hvert step i processen udføres korrekt. Samtidig validerer systemet løbende arbejdets kvalitet – f.eks. om det rigtige værktøj er brugt, eller om komponenten er monteret korrekt – ved hjælp af IoT-forbundne værktøjer og sensorer. Dermed minimeres behovet for omfattende oplæring og manuel kvalitetskontrol.
– Tidligere kunne det tage op til flere måneder at oplære nye operatører til at kunne udføre komplekse montageprocesser effektivt. Nu kan nye medarbejdere være produktive og levere kvalitet fra dag ét. Det er en gamechanger i en tid, hvor det er svært at finde nok kvalificerede hænder, siger Vincent Thanning Hjuler.
Løsningen på fremtidens demografiske pres
Danmark står over for en aldrende arbejdsstyrke og et fald i antallet af faglærte. Samtidig skal industrien blive mere fleksibel og skalerbar for at håndtere stigende efterspørgsel og global konkurrence. Her passer Bossards løsning perfekt ind.
– Der er en fortælling om, at automatisering altid betyder flere robotter og færre mennesker. Men digitalisering kan også handle om at styrke mennesker – at gøre det lettere og mere sikkert at udføre komplekse opgaver, selv uden en faglært baggrund, siger Vincent.
Særligt i en dansk kontekst, hvor produktionsvirksomheder ofte har højt specialiserede produkter med lav volumen og stor variation, giver det mening. I stedet for at bruge tid og ressourcer på at udvikle avancerede robotløsninger til hvert enkelt produkt, kan man med digitalt assisteret montage hurtigt tilpasse sig nye produkter – blot ved at opdatere arbejdsinstruktionerne i systemet.
Brugervenlighed og integration er nøglen
Bossard har lagt vægt på, at løsningen er intuitiv og nem at integrere i eksisterende systemer. Smart Factory Assembly kan kobles op mod virksomhedens ERP og MES-systemer, hvilket sikrer realtidsdata og dokumentation af alle trin i produktionen. Det gør det ikke bare lettere for operatøren – det skaber også grundlag for sporbarhed og løbende optimering.
– For os handler det ikke om at erstatte mennesker, men om at gøre mennesker bedre til det, de gør. Vi taler om en co-pilot, ikke en autopilot, forklarer [Bossard-repræsentant].
Fremtidens montagearbejde er for alle
Bossards løsning åbner nye muligheder for inklusion på arbejdsmarkedet. Personer uden traditionel industribaggrund – fx unge under uddannelse, seniorer, eller mennesker på kanten af arbejdsmarkedet – kan nu i langt højere grad få en plads i produktionen.
Samtidig styrkes virksomhedernes evne til at skalere hurtigt op og ned, når markedet kræver det, uden at gå på kompromis med kvalitet eller sikkerhed.
Teknologi der styrker og ikke erstatter medarbejderen
Bossards Smart Factory Assembly viser, hvordan teknologiske fremskridt ikke nødvendigvis handler om at gøre mennesker overflødige – men om at udvide, hvad mennesker kan. I en tid, hvor industrien mangler hænder, tilbyder denne løsning et afgørende værktøj, der gør det muligt at få flere med og samtidig hæve kvalitet og effektivitet.
Det er ikke bare en teknologisk innovation. Det er en nødvendig tilpasning til den virkelighed, dansk industri står midt i.