Flere muligheder for at fastslå ståltypen på et emne

| Medlemsnyhed | Indrykket af Bodycote Varmebehandling A/S

Hvis du er i tvivl om materialet på et emne har vi mulighed for at hjælpe dig! Vores spektralanalyseapparat kan identificere et materiale ved blot at lave nogle små gnist ar i overfladen af et emne.

Hvad kan man bruge en spektralanalyse til:

• En virksomhed skal fremstille et nyt emne og har modtaget det originale emne som master. Kunden ved ikke, hvilket materiale master emnet er fremstillet af. Dette kan en spektralanalyse nemt fastslå.

• En virksomhed har et værktøj, som ikke fungerer godt nok. Virksomheden vil gerne have varmebehandlet værktøjet, men kender ikke materialekvaliteten. Ved hjælp af en spektralanalyse finder vi frem til kvaliteten og kan herefter rådgive om en varmebehandlingsproces, der kan forbedre værktøjet.

• En virksomhed har fremstillet et værktøj, som er blevet forædlet meget inden det sendes til hærdning. Vi hærder værktøjet, men opnår ikke den ønskede hårdhed. I dialog med virksomheden laver vi en analyse af materialet og finder ud af, at værktøjet er fremstillet af en anden stålkvalitet end ønsket. Man har ganske enkelt taget fejl på lageret. I stedet for at lave et nyt værktøj i den oprindeligt ønskede stålkvalitet, kan vi bestemme materialet og varmebehandle på ny – med den ønskede hårdhed som resultat.

En spektralanalyse er en forholdsvis billig metode til at fastslå materialebestemmelsen på et emne. Det kan spare en virksomhed for mange penge, og ikke mindst tid – to faktorer som er væsentlige for alle.

Metoden vi benytter er ikke destruktiv, dvs. emnet skal ikke ødelægges for at vi kan lave analysen.


Analyse apparatet er af typen OES (Optical Emission Spectral) og fungerer således:

Der dannes en lysbue imellem det undersøgte emne og en Wolfram elektrode i hovedet på analyse apparatet. Lysbuen laves i en ekstremt ren Argon atmosfære. Den derved dannede lysfrekvensfordeling vil afspejle materialets sammensætning.

Lyset fra lysbuen ledes via en optisk fiber til et prisme, som splitter det op efter bølgelængde. Ved at projektere lysspectret på en ccd-chip kan intensiteten ved de forskellige bølgelængder måles.

Det opmålte lysspektrum anvendes ved en iterativ algoritme til nøjagtig at bestemme sammensætningen.

Der kommer et lille slibemærke fra præparationen, samt et lille brændemærke (ca. ø:6 mm) fra måleapparatet, disse kan let pudses væk efterfølgende.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Bodycote Varmebehandling A/S

Industribuen 16-18
5592 Ejby
Danmark
Bodycote Varmebehandling A/S

Billeder & videoer

apparatet2

Send til en kollega

0.303