23948sdkhjf
Del siden
Annonce

UR-robotarm svejser på knap den halve tid

I de tre år, MVI Maskinfabrik har haft en UR5-robotarm til at varetage svejseopgaver, har den effektiviseret produktionen og øget omsætningen i den lille beslagfabrik i Videbæk.

Da Area Manager og sælger Steen Slabiak Jensen fra BILA A/S i foråret blev kontaktet af en kunde, som spurgte til svejseapplikationen med et ønske om at se, hvordan den fungerer, tog han fat i ejer Jens Christian Lægsgaard fra MVI Maskinfabrik, som har en UR5 stående.

– Jeg aftalte med Jens Christian, at vi kunne komme på besøg og se deres UR5. Så viste Jens Christian os, hvordan den kører, og hvordan man programmerer den – og den nye kunde bestilte en tilsvarende robot en halv time senere. Han gav mig hånden og sagde: ”Steen, sådan en der skal jeg også have!” fortæller Steen Slabiak Jensen og tilføjer:

– MVI Maskinfabrik er et perfekt eksempel på, hvordan en samarbejdende robotarm kan gøre stor nytte i en lille virksomhed.

Omstillingsdygtig robotarm

MVI Maskinfabrik har siden 1997 produceret beslag til bl.a. grossister samt køkkenfabrikker og større maskinfabrikker. Den lille fabrik i Videbæk har specialiseret sig i produktion af mindre serier med korte leveringstider og udvikler også helt nye typer beslag til forskellige formål. Det kræver en omstillingsdygtig og fleksibel produktionslinje – og derfor passede UR5-robotten perfekt ind, da Jens Christian Lægsgaard tilbage i 2014 i forbindelse med en stor ordre fik behov for ekstra arbejdskraft og derfor udvidede medarbejderstaben med en samarbejdende robotarm.

Den gamle svejserobot, som ifølge Jens Christian Lægsgaard var fire gange så stor som UR5’eren og besværlig at programmere, blev skrottet til fordel for den mere håndterbare og fleksible robotarm fra Universal Robots. Og ikke alene var UR5-robotten mere fleksibel, den var også en billigere løsning end at købe en ny svejserobot, fortæller stifteren og ejeren af MVI Maskinfabrik.

Sparer halvandet minut pr. emne

Som en af de første herhjemme monterede Jens Christian Lægsgaard en svejsebrænder på den nyerhvervede UR5-robot. Ud over få timers opstartshjælp til svejseapplikationen og programmering har han selv lært sig at betjene den samarbejdende robotarm. Og netop den intuitive betjening og programmering er en af de ting, han fremhæver som robotarmens største fordele.

UR5-robotten bliver brugt til MIG-svejsning af beslag i sort og rustfast stål, i serier fra 50 til flere hundrede styk. Jens Christian Lægsgaard fortæller, at det tager omkring 15-20 minutter at programmere robotarmen til de mere enkle svejseopgaver, mens de mere avancerede dog kan tage lidt længere tid.

– Den har lige lavet en serie på 100 stk., hvor der var 14 svejsninger pr. beslag. Det krævede cirka halvanden times programmering. Det tog robotten omkring 1,5 minut at svejse hvert emne, så med den manuelle efterbearbejdning og placering af nyt emne, har hver enhed taget i alt 2,5 minut at producere. Havde vi skullet lave svejsearbejdet manuelt, ville hvert beslag nok have taget 4 minutter, fortæller Jens Christian Lægsgaard.

– Robotten sørger for, at tiden bliver udnyttet. Den arbejder under den manuelle kontrol og efterbearbejdning af hvert emne. Skulle jeg udføre svejsearbejdet manuelt, ville jeg jo ikke kunne svejse det nye emne og fjerne svejseknaster fra det forrige på samme tid.

Og han tilføjer, at UR5-robotten frigiver mellem 30 og 50 % af arbejdstiden pr. emne i forhold til manuel svejsning.

UR5 har øget omsætningen

Ifølge Jens Christian Lægsgaard udfører robotarmen ikke alene svejsearbejdet hurtigt, men også med uhyre høj nøjagtighed. Og det er vigtigt, når man som MVI Maskinfabrik producerer serier af emner, som skal være helt ens.

Og så er der selvfølgelig også den økonomiske gevinst ved robot-assistancen. En hjælp, som har betydet, at den lille maskinfabrik i Vestjylland kunne tage flere og større ordrer ind uden at spekulere i ekstra mandskab.

– Den har helt klart øget vores produktionskapacitet og dermed også vores omsætning. Hvis ikke vi havde haft UR-robotten, ville jeg være nødt til at sige nej til ordrer.

Se video fra casen her

BILA A/S
Industrivej 18
7900 Nykøbing M
Morsø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12047894
P nummer: 1000321731

Send til en kollega

0.063