Beregn dine produkters klimaaftryk
I Tracelink har vi udviklet et modul, der benytter estimater for dine råvarers CO2-emission sammen med produktionens stykliste og rute til at beregne produktionens CO2-aftryk. På den måde kan du få et indtryk af hvor meget CO2, der udledes for hver af dine produktionsordrer. Lige nu er løsningen ret simpel, men det er en god start hen imod at beregne jeres klima fodspor.
Kender du dine råvarers CO2-aftryk? Eller aftrykket fra dine produktionsapparater?
Det er der ikke mange virksomheder, der gør - medmindre de benytter et system, der kan opsamle data til klimaregnskab. Tracelink er et softwaresystem til produktionsstyring, hvortil vi har udviklet et klimamodul, så der kan beregnes et CO2-aftryk for produktionen. Lige nu er løsningen ret simpel - taget i betragtning af selve klimaregnestykkets kompleksitet - men vi har forsøgt at gøre det så enkelt som muligt.
Råvarernes CO2e
Det første vi har brug for at kende, er råvarernes CO2-aftryk (CO2-ækvivalent; CO2e). Erhvervsstyrelsen har lavet et skema over forskellige parametres CO2-emission og inddelt dem i 3 "scopes":
- Direkte emission - f.eks. forbrænding af benzin til firmabiler eller dieselgeneratorer.
- Indirekte emission fra el m.m. - f.eks. maskiners strømforbrug, opvarmning af bygninger og el-drevne biler.
- Anden indirekte emission - f.eks. råvarer.
Disse data kan vi bruge til at finde estimater for forskellige råvarers CO2e - pr. kg, liter, meter, kubikmeter mm. F.eks. har ét kg jern et aftryk på 4,23 kg CO2e (scope 3), mens ét kg aluminium har et dobbelt så stort aftryk på 8,43 kg CO2e (scope 3).
Stykliste og rute
Når data er tastet ind på jeres råvarer i systemet, kan Tracelink via produktets stykliste og rute beregne produktets kostpris og CO2-aftryk. Kostprisen på en vare i Tracelink vil derfor bestå af et beløb på X kr. inklusiv et klimaaftryk på Y CO2e. Indtil nu er vi mest gået op i kostprisen, men på den lange bane vil CO2-aftrykket komme til at fylde mere og mere.
Lige nu anvender vi estimater på råvarerne, hvorfor det også er estimater, vi ender ud med. Der er dog stadig stor værdi at hente i regnestykket, da det sætter fokus på bæredygtighed og tydeliggør et estimeret omfang af jeres produktioners CO2-udledning. Vi regner med at kunne udvide modulet med flere funktioner i løbet af 2025.
Få et forspring
Meget tyder på at vi inden for en kort årrække vil blive mødt med krav om at lave regnestykket. Dels vil der komme krav fra myndighederne - knyttet til de ambitiøse CO2-afgifter, som statsminister Mette Frederiksen lancerede i sin 2022-nytårstale - og dels vil flere og flere erhvervskunder stille krav til, at deres underleverandører kan redegøre for deres produkters CO2-aftryk. Med et softwaresystem bliver klimaregnskabet lidt mere håndgribeligt.
Læs hele casen her: https://www.tracelink.dk/nyheder/klimaregnskab