23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Få overblik over de nye regler vedrørende asbest

Vi har tidligere på året fortalt om den nye lovgivning, der kræver autorisation ved nedrivning af asbest fra den 1. januar 2025. Der er desuden flere end ved tidligere lovgivning, der bliver omfattet af krav om den egentlige asbestuddannelse. Vi fornemmer, at det kan være svært at tolke og forstå reglerne, så derfor vil vi forsøge at give et overblik her for at afklare eventuelle tvivlsspørgsmål.

Inden arbejdet starter

Ved arbejde med nedrivning, reparation og vedligeholdelse er det lovpligtigt at foretage en forundersøgelse af, om arbejdet indeholder asbestholdige materialer, inden arbejdet bliver sat i gang. Det er arbejdsgiveren, som har ansvar for at indhente viden om, hvorvidt der er asbest, inden arbejdet starter. På asbest-huset.dk kan I læse mere om hvilke arbejdsmiljøregler, der gælder hvornår, og hvordan en forundersøgelse skal gennemføres.

Hvornår kræves der autorisation?

Nedrivning af asbestholdige materialer:

  • Der kræves som udgangspunkt autorisation ved nedrivning af asbestholdigt materiale, uanset om det er udvendigt eller indvendigt.
  • Der kræves dog ikke autorisation ved kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter som ex. nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader, enkelte fliser fastgjort med asbestholdigt fliseklæb eller enkelte rørbøjninger med asbestholdig isolering.

Ved nedrivning forstås fuldstændig eller delvis fjernelse eller nedtagning af asbestholdigt materiale.


Sådan får I en autorisation

  1. Virksomheden skal have et kvalitetsledelsessystem (KLS)
  2. Kvalitetsledelsessystemet skal forhåndsgodkendes
  3. Virksomheden skal have en godkendt fagligt ansvarlig, der skal være tilknyttet virksomheden i mindst 30 timer om ugen
    (OBS: Den fagligt ansvarlige skal have både den generelle asbestuddannelse samt en ekstra 2 dages uddannelse)
  4. Den endelige autorisation søges hos Sikkerhedsstyrelsen


Her finder I en oversigt over, hvilke kontrolinstanser, der kan forhåndsgodkende kvalitetsledelsessystemet.

Vær opmærksom på at tjekke, hvilke områder de er godkendt til, da det er en fælles liste for alle kontrolinstanser.


Link til yderligere information

Her finder I yderligere oplysninger i en vejledning til at søge om autorisation, inkl. link til selve ansøgningen.

Lovgivning på området kan I læse her hos Sikkerhedsstyrelsen.

 

Hvem skal fremover have asbestuddannelsen?

Indvendigt arbejde med asbestholdige materialer:

  • Medarbejderne skal gennemgå asbestuddannelsen ved al indvendig nedrivning/nedtagning af asbest (også enkelte fliser med asbestholdigt fliseklæb eller fjernelse af enkelte rørbøjninger)
  • Ved f.eks. reparation og vedligeholdelse er der ikke krav om den egentlige asbestuddannelse. Medarbejderne skal dog gennemgå en særlig instruktion og oplæring

 

Udvendigt arbejde med asbestholdige materialer:

  • Ved nedrivning af asbestholdigt materiale skal medarbejderne som udgangspunkt gennemgå asbestuddannelsen
  • Ved kortvarig nedrivning af asbestholdigt materiale skal medarbejderne ikke gennemgå den egentlige asbestuddannelse. Medarbejderne skal dog gennemgå en særlig instruktion og oplæring. (Kortvarig nedrivning er f.eks. nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader)


Hvordan og hvor gennemføres uddannelsen?

Asbestuddannelsen gennemføres som en arbejdsmarkedsuddannelse af 4 dages varighed på en AMU-skole eller erhvervsskole.

I finder link til nogle af kurserne her.

Her finder I yderligere information fra Arbejdstilsynet.


 

Opbyg en kvalitetshåndbog i SOSWEB

Hos Avidenz tilbyder vi et digitalt system til at styre jeres virksomheds arbejdsmiljø, miljø og kvalitet. Heri kan I blandt andet opbygge en kvalitetshåndbog.


I SOSWEB-systemet er der også et medarbejdermodul, hvor I kan administrere medarbejdernes uddannelser og lægge kursusbeviser m.m.. Dermed kan I let dokumentere, når en medarbejder har taget de nødvendige uddannelser for at blive faglig ansvarlig og autoriseret til at arbejde med nedrivning af asbest eller alle mulige andre nødvendige kompetencer i forbindelse med jeres virksomheds arbejde.


Få en gratis demo af SOSWEB

Vores SOSWEB-konsulent, Mikkel, er klar til at give dig en gratis demonstration af, hvordan I med fordel kan anvende SOSWEB, både til ovenstående, men også til meget andet af jeres arbejdsmiljøarbejde. Kontakt Mikkel på 25 29 28 12 eller mim@avidenz.dk.

Du kan også læse mere om SOSWEB her.

Avidenz A/S
Magnoliavej 6
5250 Odense SV
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK28124341

Send til en kollega

0.064