23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Salg af din virksomhed i energisektoren

Det kan være en udfordrende beslutning at sælge ens virksomhed, men det bliver relevant på et tidspunkt for de fleste iværksættere og virksomhedsejere af forskellige årsager. Der er forskellige strategier afhængigt af ejerens visioner, herunder traditionelle salg, delvise salg over tid (pre-exit), management buy-out (MBO) eller management buy-in (MBI). Hver strategi har sine fordele med det formål at sælge virksomheden. Den danske energisektor påvirkes af grøn omstilling, politiske initiativer, fluktuerende energipriser, digitalisering, og stigende fokus på energilagringssystemer som batterier. På grund af de nuværende markedsforhold kan der være vækstmuligheder ved at tilpasse sig det nye klima gennem salg af virksomheden. Mindre virksomheder kan opnå stordriftsfordele og bedre konkurrenceevne ved fusionering, hvilket ses som en trend i den danske energisektor.

Hvorfor sælge sin virksomhed?
Det kan være svært at træffe beslutningen om at sælge sit hjertebarn. Dog bliver det relevant før eller senere for næsten alle iværksættere og virksomhedsejere som følge af en række forskellige årsager. Nærmer pensionsalderen sig og du skal sikre den fremtidige ledelse af virksomheden eller er det tid til at diversificere pensionsmidlerne, der er investeret i virksomheden? Er dit fokus på iværksætteri og kreativitet i stor grad blevet erstattet af lederrollen i takt med at din virksomhed har haft vokseværk? Eller ser du strategiske muligheder igennem konsolidering, som kan bane vejen for yderligere vækst og sikre din virksomheds markedsposition? I så fald kunne et (eventuelt delvist) virksomhedssalg være løsningen. 

Hvilke strategier findes der?
Afhængigt af den enkelte virksomhedsejers visioner og ønsker, findes der forskellige strategier, som alle har deres egne fordele, men som alle har samme ultimative formål om at sælge ejerens virksomhed. 

I tillæg til den klassiske løsning, hvor 100% af virksomhedens aktier bliver solgt til en ekstern part på én gang, kan man også foretage en såkaldt ”pre-exit”. I en pre-exit strategi sælger virksomhedsejeren grundlæggende sine aktier typisk af to omgange med 3-5 års mellemrum. Dette giver virksomhedsejeren mulighed for at realisere en del af sine aktiver samtidig med fortsat at være en del af den kommende vækstperiode, som virksomheden vil opleve, når den får tilført ny kapital. Derved opnår ejeren både fordelene ved at få spredt en del af sin risiko og stadig have et lod i det nye væksteventyr. 

Dog er det ikke altid nødvendigt eller ønsket at finde en ekstern køber til at føre virksomheden videre. Sommetider sker det, at den siddende ledelse køber virksomhedsejeren ud, i et såkaldt management buy-out (MBO), hvilket ofte kan give ejeren ro i sindet med henblik på den videre virksomhedsførelse og fremtidige situation for de ansatte. Alternativt kan en mangement buy-in (MBI), hvor et ledelsesteam udefra overtager virksomheden, også være en interessant indgangsvinkel for mange ejere.

Hvilke nuværende markedstrends påvirker den danske energisektor?
Langt de fleste sektorer er påvirket af en lang række nationale og internationale markedstrends. Dette er ikke nogen undtagelse for den danske energisektor, som også på nuværende tidspunkt skal tilpasse sig til en række nye forhold:

  • Over en lang årrække er den danske energisektor blevet et hovedelement i den grønne omstilling og bliver jævnligt påvirket af politiske ambitioner og initiativer. Dette ses både i den stigende relevans af vedvarende energikilder til energiforsyning og den stigende efterspørgsel på bl.a. elbiler.
  • Kraftigt fluktuerende energipriser har i løbet af 2022 haft stor indflydelse på det danske energimarked. Dette har bl.a. medført en forøget efterspørgsel på fjernvarmeanlæg, som følge af ønsket om at blive mindre afhængig af gaspriserne.
  • Øget digitalisering og brug af overvågnings- og optimeringsteknologi såsom ”smart meters” medfører omkostningseffektivitet og besparelser.
  • Energilagring og energilagringssystemer, som f.eks. batterier, er blevet et stort tema for den danske energisektor og vil få en endnu større betydning over de næste mange år. 

Hvorfor danske iværksættere i energisektoren kan vækste gennem virksomhedssalg
Som konsekvens af de nuværende markedsforhold og generelle trends er det vigtigere end nogensinde før at være forberedt på at tilpasse sig det nye markedsklima. Derfor kan der være fordele og vækstmuligheder ved at søge nye kompetencer og kapital ved at sælge (en del af) sin virksomhed. Det kræver nemlig store investeringer, som ikke nødvendigvis alle virksomheder har mulighed for at foretage, for at være på forkant eller førende indenfor den nyeste teknologiske udvikling. Og uden de nødvendige investeringer kan selv de bedste konkurrencefordele forsvinde. 

Hertil har mindre virksomheder mulighed for at opnå forbedrede stordriftsfordele og bedre konkurrenceevne ved at fusionere med andre virksomheder og derved stå stærkere sammen i markedet. På denne baggrund ser energisektoren i Danmark en trend med fortsat konsolidering. 

Marktlink Mergers & Acquisitions ApS
Tuborg Boulevard 12, 3rd floor
2900 Hellerup
Gentofte Kommune
Danmark

Kontaktperson

JFD
Jesper Fogh Duelund
j.duelund@marktlink.com

Send til en kollega

0.032