Innovativ 3D-printet svejsefikstur i Ultem
En 3D-printet svejsefikstur fra Protech inspirerer den mekaniske industri til at tænke i nye retninger.
Vi oplever ofte, at kunder har behov for at producere store metaldele. Store emner som normalt ikke kan være i metal 3D-printer. En simpel måde at løse dette på er ved at opdele emner i forskellige dele og derefter svejse dem sammen. For at kunne udføre svejsningen skal de forskellige metaldele fastholdes i en fikstur. I dette eksempel har Protech konstrueret en komplet svejsefikstur til en svingarm.
Svejsefikstur fremstillet med to forskellige printmetoder
Fiksturen blev fremstillet ved hjælp af FDM-teknologien og 3D-printet i ULTEM, et højtydende materiale der kan tåle høje temperaturer, hvilket er ideelt til svejsning. Konstruktionen er designet, så man kan svejse svingarmen fra to retninger og dermed opnå en god sammenføjning af de forskellige delkomponenter. Vi har også benyttet metal 3D-print for at skabe en specialtilpasset forbindelse samt beslag til jordkabler. Fiksturen er også designet til montering af fastspændingsklemmer, der holder svingarmens forskellige dele på plads under hele svejseprocessen, hvilket minimerer opbygning af spændinger, der kan resultere i et skævt emne.
Svingarmen delt i tre komponenter og derefter samlet
Ved konstruktionen af svingarmen valgte vi at opdele emnet i tre forskellige dele, som derefter skulle svejses sammen. Svingarmen består af en 3D-printet centerdel samt to vandskårne pladearme, alle lavet af rustfrit stål i kvaliteten 316L.
Mulige applikationer til denne type produktion
Kun ingeniørens fantasi sætter grænsen for, hvordan man kan kombinere forskellige produktionsmetoder til metaldele og svejse dem sammen ved hjælp af en 3D-printet svejsefastgørelse.
- Maskinkomponenter til automatiseringsudstyr.
- Reservedele til produktionsudstyr.
- Reparation af dele til bil-, tog- og flyindustrien.