23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Danmark skal være frontløber i den digitale revolution

I sidste uge mødtes verdens topledere i Davos, hvor digitalisering og industri 4.0 var helt centrale fokusområder.

Men selv om Danmark er et af verdens mest digitaliserede samfund står mange små og mellemstore virksomheder overfor kolossale udfordringer. Derfor opfordrer Danfoss topchef, Niels B. Christiansen, i Berlingske Business d. 18. januar til en målrettet indsats for at føre Danmarks små og mellemstore virksomheder ind på det digitale spor.

I GTS-nettet er vi fuldstændig enige i, at der er brug for en særlig indsats. Ikke mindst da de gode eksempler viser fordelene ved at gå digital: Små sensorer påsat rør der overvåger vand, varme og strøm og samtidig fortæller, om der er fejl i systemet. Robotter der løser transport og logistikopgaver på hospitaler og i industrien. Landbrugsmaskiner der indsamler data, som landmanden kan bruge til at forbedre sin landbrugsproduktion. Mulighed for fjernstyring af bl.a. låse, så du kan sidde på kontoret og låse op for håndværkeren. De gode eksempler findes altså, problemet er, at der foreløbig er alt for få danske virksomheder, der griber de nye digitale muligheder.

En undersøgelse vi har gennemført viser, at det ser ekstra slemt ud, når vi vender blikket mod de små og mellemstore virksomheder. 67 pct. af de adspurgte virksomheder anvender ikke digitale teknologier til at opsamle data fra deres produkter. Det er selvsagt et kæmpe problem, da opsamling af data fra produkter og viden om kunders adfærd giver mulighed for produktudvikling og tilhørende services.

Anbefalinger til indsatser

Det er baggrunden for, at GTS-institutterne har udviklet en række anbefalinger til indsatser, der skal bringe Danmark i den digitale elite. Anbefalingerne tager et konkret afsæt i de udfordringer, som GTS-institutterne oplever, at danske virksomheder står overfor, og som afholder dem fra at gribe de nye digitale muligheder.

Vi peger bl.a. på, at vi i Danmark har brug for 1) at opkvalificere vores kompetencer inden for udvalgte vækstteknologier og for at sikre demonstrationsfaciliteter, der stilles til rådighed for erhvervslivet 2) at blive centralt placeret i internationalt standardiseringsarbejde, 3) at bringe digitalisering ind i uddannelsesindsatsen, så nyuddannede unge er klædt på til at bringe digitalisering med ind på deres kommende arbejdsplads 4) at tiltrække internationale private forsknings- og udviklingsaktiviteter til Danmark.

I GTS-institutterne er vi ikke et øjeblik i tvivl om, at fremtidens vindere er de virksomheder, der formår at gribe de nye digitale muligheder til at udvikle smarte produkter, processer og produktionssystemer. Danske virksomheder skal helt i front, og GTS-institutterne vil arbejde hårdt for, at det sker.

Af direktør i GTS-foreningen, Ragnar Heldt Nielsen

Du kan læse mere om GTS-nettets anbefalinger her

GTS-foreningen
Gregersensvej 3
2630 Taastrup
Høje-Taastrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84807915
P nummer: 1002704477

Send til en kollega

0.047