23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Odense Katedralskole har styr på energien

På Odense Katedralskole sparer man hvert år penge på energikontoen ved at overvåge forbruget på el, vand og varme – med overvågningen kan man eksempelvis følge forbruget time for time og sætte ind, hvis der er energispild

Gamle som nye bygninger præger rammerne om Odense Katedralskole. Den ældste bygninger kan dateres tilbage til 1894, og den nyeste bygning er fra 2013. Bygningsmassen er altså ret forskelligartet, men fælles for dem er, at deres målere er tilkoblet det internetbaserede energistyringsprogram fra EnergiData ”MinEnergi”. På den måde undgår man store spild og sparer på energien, hvor det er muligt.
Pilotprojekt
For ti år siden kom Odense Katedralskole og en række andre skoler i det daværende Fyns Amt med i et pilotprojekt om energistyring. Dengang skulle de indtaste deres forbrug i MinEnergi og på den måde følge forbruget. Det har ændret sig siden, da man nu har fjernaflæsning på de fleste målere. ”Vi har flere målere, og MinEnergi samler data fra dem alle. På den måde er det nemt og meget overskueligt at følge forbruget rundt i bygningerne,” fortæller Michael Banggaard, som er teknisk serviceleder på Odense Katedralskole. Programmet giver blandt andet mulighed for, at man kan følge forbruget på el, vand og varme på timebasis, modtage alarmer ved over- eller underforbrug, samt hente tidligere målerdata. ”Vi bruger også programmets funktioner til at tjekke, om vi holder budgettet i forhold til det, vi har kalkuleret med,” siger han.

Alarmer ved overforbrug
Michael Banggaard, som er teknisk serviceleder på Odense Katedralskole fremhæver muligheden for alarmer ved overforbrug som en stor fordel. Energistyringen betyder eksempelvis, at katedralskolen ikke længere har vandspild, som ikke opdages. Det kan eksempelvis være i forhold til løbende toiletter, men der er også eksempler på spild, som kunne have haft langt større omkostninger for skolen. ”På et tidspunkt havde vi for eksempel en pumpe, som var utæt i en ferie. Det betød, at vandet fossede ud. Jeg modtog en sms om, at der var et unødvendigt forbrug, og vi fik lukket for vandet. Havde vi ikke opdaget dette før efter ferien, kunne dampen fra det varme vand i værste tilfælde have ødelagt vægge og loft og selvfølgelig også gulvet.”

Grafer giver syn for sagen
MinEnergi giver mulighed for at følge forbruget via grafer. ”Det er en stor fordel, at man kan følge forbruget time for time,” siger Michael Banggaard. ”På den måde kan vi nemmere indkredse problemet, for eksempel ved et højt elforbrug. Vi kan gå ind og kortlægge, hvorfor forbruget ligger højere på nogle tidspunkter end på andre,” fortæller han. ”Den største styrke ved MinEnergi er helt klart, at det er skræddersyet til lige nøjagtig vores behov og forbrug. Har man et arrangement, for eksempel en fest i en weekend, kender man årsagen til et højt forbrug.”
”I regionerne forpligter man sig jo til at skære på forbruget, og MinEnergi er et rigtig godt værktøj til dette. Det er dog vigtigt, at man ikke lader stå til, selvom man har et energistyringsprogram installeret. Det er vigtigt at tage del i overvågningen og følge sit forbrug nøje.”

Inddragelse er vigtig
På Odense Katedralskole har man valgt også at inddrage lærere og elever. ”Programmet er rigtig godt til at synliggøre forbruget, og graferne hjælper med at lette forståelsen. En af vores klasser har lige haft et tema om energibesparelser, og her anvendte man graferne i MinEnergi til at finde ud af, hvor der var muligheder for energibesparelser,” fortæller Michael Banggaard. ”Det er nemmere at forstå, hvor man kan spare, når man visuelt kan følge forbruget,” siger han. ”Det er vigtigt både for os som ansatte på skolen, der arbejder direkte med programmet og for elever og lærere, som bruger det til at fokusere på energiforbrug og spild.”

OK a.m.b.a.
Åhave Parkvej 11
8260 Viby J
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK39170418
P nummer: 1003059024

Kontaktperson

AD
Anne Dyrholm
ady@ok.dk

Send til en kollega

0.032