23948sdkhjf
Del siden
Annonce

CE-mærkning af maskiner

Hvornår skal en maskine være CE-mærket og hvad er regelgrundlaget?

Det spørgsmål dukker hurtigt op sammen med spørgsmål og begreber som Maskindirektivet, risikovurdering, teknisk dossier og overensstemmelseserklæring. Det gælder hvad enten man skal vurdere om en maskine er sikker og beslutte praktiske sikringsløsninger eller står i en salgs-/købssituation.

CE-mærkning af maskiner er ikke så svært som det lyder: De fleste kan lære håndværket, og langt de fleste opgaver kan løses på egen hånd. Men det kræver selvfølgelig en indsats at nå der til og der er mange ting man skal forholde sig til.

Sikkerhed på maskiner
Maskindirektivets standarder er et værktøj til maskinsikkerhed, men for at kunne bruge det værktøj skal man gøre sig klart, hvad værktøjet kan og hvad man vil bruge det til. Maskindirektivet stiller en række generelle sikkerhedskrav, f.eks. at man ikke må kunne blive slået for hårdt af en maskine. Men svaret på hvor hårdt man må slå, kan man finde i en af de omkring 800 af maskindirektivs relaterede standarder. Her skal man have overblik over, hvilke stander der er relevante.

De fleste nye maskiner er i dag tilstrækkeligt sikrede under brug. Sikkerheds gælder for alt arbejde ved maskinen: dvs. brug, indkøring, service og vedligehold, justering, fejlfinding, fejlretning og lign og her kan man stadig finde meget alvorlige fejl på mange maskiner.

Ingen personer må, utilsigtet, kunne komme til skade ved arbejde ved en maskine. Med utilsigtet menes, at man ikke ved en refleks eller et uheld kan skades.

Køb og salg af maskiner
Ved Køb og salg af maskiner er der også ting man skal være opmærksom på. Hvis fabrikanten overholder kravene, har han ret til at markedsføre produktionsudstyret/maskinen i hele EU/EØS, uden at myndigheder må stille yderligere krav til maskinens indretning. Dvs. CE-mærket er en maskines pas, så den kan passere fællesskabets grænser, uden at der kan stilles spørgsmål


Kurser i CE-mærkning
Maskinsikkerhed ApS kører to CE-mærkningskurser; et introduktionskursus og et videregående.
Her bliver regelgrundlaget for maskindirektivet 42/2006 gennemgået – både de administrative og tekniske krav og konsekvensen fra myndighedernes side ved manglende overholdelse af lovgivning. Man kommer også igennem de forskellige elementer og faser i CE-mærkning af en maskine.

Kurserne giver et godt overblik over hvad der skal til, hvilke spørgsmål der skal stilles, hvordan man analysere sig frem til de reelle problemer og mulige løsninger, når maskinen skal CE-mærkes.

Kurserne holdes i Ballerup, Middelfart og Randers. Se mere på hjemmesiden.

Maskinsikkerhed ApS
Lejrvej 17
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30553675
P nummer: 1013407483

Kontaktperson

Pernille Brøndum
pbr@maskinsikkerhed.dk

Send til en kollega

0.047