Svejseteknologi uden gas til rustfrit – en økonomisk gevinst
Der findes næsten ikke det formål, som rustfrit stål ikke egner sig til – det er ekstremt formbart og kan derfor anvendes til alt fra kaffekander til store rørsystemer.
Tyggegummistålet, som det austenitiske rustfrie stål også kaldes, er desværre ikke altid rustfrit. Specielt når der svejses eller slibes i stålet, nedsættes dets ellers gode korrosionsbestandighed. Derfor skal stålet vælges og omgås med omtanke. En del af løsningen findes i en ny teknologi, der gør fiksering af rør før fuldsvejsning nemt, billigt og mindre tidskrævende – og tilmed øger kvaliteten af det færdige svejsearbejde.
Teknologien kaldes TIG-A-TackTM, og er udviklet af Migatronic A/S. Migatronic indgår i et stærkt samarbejde med Damstahl a/s, der er leverandør af rustfrie materialer. Hovedformålet er videndeling og maksimal udnyttelse af teknologien - til gavn for den rustfrie industri og konkurrenceevnen.
Sparer på gassen – en økonomisk gevinst
Ifølge de to virksomheder kan der spares tid og penge ved at udnytte den tilgængelige svejseteknologi optimalt. Fiksering med TIG-A-Tack processen udføres uden brug af baggas og fjerner dermed det tidskrævende arbejde med forberedelse til rodbeskyttelse med baggas, som gammelkendte hæfteprincipper kræver. Det nedsætter det samlede gasforbrug og giver i det lange løb en økonomisk gevinst.
Disse åbenlyse fordele bakker Erik-Ole Jensen, teknisk konsulent hos Damstahl, op om.
”For det første nedsættes varmetilførslen ved de hurtige fikseringer, hvilket mindsker risikoen for misfarvning på rodsiden væsentligt. For det andet undgås situationer hvor konventionelle hæftninger uden brug af baggas kan forårsage skader på stålet efter endt montagearbejde, hvilket af og til opdages ved inspektioner. Hvis TIG-A-Tack teknologien implementeres i de daglige procedurer og arbejdsbeskrivelser, kan de virksomheder, der benytter den, opnå et lavere tids- og gasforbrug og dermed spare penge”, oplyser Erik-Ole Jensen.
Fikseringsprocessen er ikke bare hurtig og præcis; den er også let at udføre for svejseren. ”Processen er halvautomatisk og kan udføres med Migatronic Pi svejsemaskiner produceret efter 2011, og kræver blot korrekt indstilling af strøm og tid på svejseapparatet. Det er økonomisk og tidsmæssig win-win”, udtaler Torben Henriksen, produktchef hos Migatronic. Han tilføjer: ”Der skal dog udføres test på alle emner, der skal svejses, og svejseren skal ved egenkontrol sikre, at rodsiden er tilstrækkelig blank inden fuldsvejsning påbegyndes.
Ingen bakterier i vores fødevarer
Fiksering med TIG-A-Tack sikrer hygiejniske sammenføjninger med nedsat risiko for bakteriel vækst, som er særdeles vigtigt i fx fødevare- og medicinalindustrien. Torben Henriksen forklarer:
”Selve fikseringerne består af ultrasmå overfladefikspunkter, som udføres på millisekunder og forsvinder helt i den færdige svejsesøm. Fikseringen er dermed usynlig, og finishen i overgangen er perfekt. Det mindsker risikoen for misfarvning og oxidering, som igen mindsker risikoen for korrosion. Derfor er den færdige svejsesøm mere hygiejnisk”.
Kan forebygge nedbrud af anlæg
Erfaringen viser, at der efterfølgende kan opstå problemer, hvis svejsere hæfter op uden baggas - og ikke i efterbehandlingsprocessen har udbedret eventuelle fejl i eksempelvis mejerirør. Det kan i værste fald medføre nedbrud af hele anlæg med store omkostninger til følge. Fiksering med TIG-A-Tack teknologien mindsker risikoen for problemer, da kvaliteten af det færdige svejsearbejde forbedres.