Blåstemplet til det blå ocean
Et skib er ikke bedre end sine komponenter. Derfor er det ikke bare skibet, der skal have grundige løbende eftersyn – også driftskritiske komponenter som industrislanger bliver certificeret efter internationale standarder.
Et skib er ikke bedre end sine komponenter. Derfor er det ikke bare skibet, der skal have grundige løbende eftersyn – også driftskritiske komponenter som industrislanger bliver certificeret efter internationale standarder. Det skal sikre sikkerhed for både mandskab, materiel og miljø.
”Klassificeringer er ganske enkelt en ’ticket to trade’ i marineindustrien. Uden klassificering kan du ikke handle i markedet.” Så direkte lyder det fra Vagn Andersen fra klasseselskabet Det Norske Veritas, DNV, når han forklarer behovet for skibsklassificering, som består af en række regelsæt, der blandt andet skal sikre sikkerheden til søs.
Marinespecifik certificering
En klassificering svarer i virkeligheden til en certificering, men er målrettet marineindustrien. Kravene for klassificering er fastsat og bliver efterprøvet af uvildige klasseselskaber – blandt andet Det Norske Veritas (DNV). Og det er ikke slappe krav, industrien skal leve op til, når skibene skal igennem de periodiske syn.
”Når vi syner et skib, kigger vi efter alt fra brand- og forureningsrisici til navigation og sikkerhedsudstyr på skibet. Og selvom klassificeringen er gyldig i fem år, gennemfører vi årlige syn på alle skibe,” uddyber Vagn Andersen, der DNV’s københavnske distriktschef.
Industrislanger i maskineriet
Også alle driftskritiske komponenter bliver efterprøvet – det gælder blandt andet skibets industrislanger, som bruges i alt fra maskinrum til restauranter. Når et skib befinder sig langt ude på havet, er det nemlig både dyrt og farligt, hvis industrislangerne ikke kan klare arbejdspresset.
”Slangerne er for eksempel kritiske for skibets brændstofforsyning eller for køling til motorerne” påpeger Vagn Andersen.
Licens to operate
Derfor skal alle industrislanger til maritimt brug certificeres efter høje, internationale standarder. Det sker for eksempel med certifikatet MED, der står for Marine Equipment Directive. MED er et EU-direktiv, og uden certifikatet i hånden kan en producent ikke levere komponenter til skibe, der sejler under EU-flag. DNV er godkendt af Norsk Akkreditering til at auditere producenterne og udstede det afgørende certifikat.
Man kommer ikke sovende til MED
”Man får ikke en certificering, hvis ikke materiellet – og herunder både slange og kobling – er i orden. Det sikrer vi med løbende audits hos producenten, hvor vi gennemgår både design, materiale og produktionsmetoder. Er der tale om en industrislange, auditerer vi for eksempel produktionens procedurer for trykprøvninger,” forklarer Vagn Andersen.
Krav fra alle sider
De høje krav til klassificeringer og certificeringer kan man ikke spare sig fra, hvis man ønsker at gøre sig gældende på det maritime marked. Sikkerhed til søs ligger nemlig de fleste aktører meget på sinde – ud over myndighedernes krav til person- og miljøsikkerhed, har også skibsredere, befragtere, forsikringsselskaber og finansinstitutter stor interessere i, at skibet når sikkert frem. Det sikrer de sig med hjælp fra for eksempel DNV.
FAKTA: MED-certifikatet
Gennem internationale standarder er formålet med Marine Equipment Directive at:
- øge sikkerheden til søs og forebygge havforurening
- sikre den frie bevægelighed af udstyr inden for EØS, der består af EU og EFTA-landene.
Besøg DNV’s hjemmeside www.dnv.com, og læs mere om MED