23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Eksplosionsbeskyttede motorer, gear og gearmotorer

Nye regler og mere omfattende krav fra 1. juli 2006 ved arbejde i eksplosionsfarlige områder.

Driftsområder hvor der kan dannes eksplosionsfarlig gas, atmosfære eller brændbart støv, kræver anvendelse af elektriske driftsmidler specielt beregnet for sådanne områder.

ATmosphere EXplosible ATEX - eksplosionsfarlig atmosfære.

Bag denne betegnelse gemmer sig retningslinier fra EU parlamentet og et omfattende regelsæt af love og normer, som skal definere temaet eksplosionsbeskyttelse.
De nye strammere regler for konstruktion og indretning af udstyr og anlæg i eksplosions- truede omgivelser kom allerede i 2003, hvor nye anlæg udvidelser og ombygninger skulle leve op til kravene.

Fra 1. juli 2006 gælder reglerne også eksisterende anlæg.
Ansvaret for hvilke områder i det fri eller lukkede rum, der skal betragtes som eksplosionstruede iht. ATEX direktivet, ligger udelukkende ved den ansvarlige for drift af materiellet. Der skal derfor inden 1. juli 2006 udarbejdes en arbejdspladsvurdering (APV), hvor medarbejdere får den nødvendige information og hvor området får den korrekte zoneklassifikation med henblik på installation af materiel i overensstemmelse hermed.

Direktivet administreres i Danmark af Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet, som er behjælpelige mht. zoneklassificering.
De eksplosionsfarlige områder er inddelt i tre zoner, hvor 0, 1 og 2 omhandler gas og 20, 21 og 22 omhandler eksplosionsfarligt støv.
Der er skrappe regler for sikring af det elektriske udstyr i zone 0 og 20, hvor der er permanent risiko for eksplosion. Her anvendes normalt ikke roterende elektriske maskiner.

I zone 1 og 21 med hyppigt forekommende risiko anvendes kategori 2 G og D motorer med forhøjet sikkerhed EEX'e', tryksikre motorer EEX'd' og 'de' samt motorer EX II 2 D - zone 21 (støv)

Kategori 3, G og D, omfatter 'Non sparking' motorer EEX nA II til anvendelse i zone 2 med sjældent forekommende risiko for eksplosionsfarlig atmosfære eller EX II 3 D - zone 22 motorer for områder med støv.

Gruppe II motorer er inddelt i temperaturklasser, T1 (450°C) til T6 (85°C), for maksimal overfladetemperatur.
Ved støveksplosionsbeskyttelse angives den maksimale temperatur på typeskiltet, i regelen 125°C.

Nogle få eksempler på virksomheder, der er omfatter af de nye regler, kan være:

Industri med procesanlæg, ventilation, tørringsanlæg, malekabiner, plast- medicinal og kemisk industri.
Træindustri med bearbejdning, transportanlæg, udsugning af spåner og støv samt lakeringsanlæg.
Korn og foderstof med mølleri og transportanlæg.
Fødevareindustri, bagerier, brødfabrikker.
Etc.

Arbejdstilsynets vejledning informerer om hvordan man skal leve op til reglerne om arbejde med processer, materialer og stoffer, som kan afgive eksplosionsfarlige dampe eller som kan udvikle eksplosionsfarligt støv.
Brancheforeninger under Dansk Industri (DI) er i givet fald ligeledes behjælpelige med fortolkning af reglerne.

ATEX direktivet omfatter elektrisk og mekanisk materiel, der installeres i, eller har funktion til, det eksplosionsfarlige område eller medie.

Som lagerførende repræsentant for førende europæiske producenter af motorer og gear tilbyder vi rådgivning og levering af:

VEM motorer: EEX'e' motorer 'forhøjet sikkerhed', EEX nA 'Non sparking' motorer samt zone 21 og zone 22 motorer for områder med eksplosionsfarligt støv.

CEMP motorer: EEX 'd' og 'de' tryksikre motorer.

KEB, STM og Tramec gear og gearmotorer for såvel kategori 2 og 3 for zone 1 og 21 samt zone 2 og 22.

De forskellige geartyper er designet således, at alle typer og størrelser kan kombineres med EX motorer med norm flange samt i udførelse gældende for den valgte zone. For visse geartyper vil motoren være en integreret del af gearmotoren.

Producenter og brugere kan således vælge den ideelle transmission til deres applikation med såvel EEX 'e' som EEX 'd' motorer for områder med eksplosionsfarlig atmosfære (mærket G) eller støv (mærket D), ligesom der kan leveres gear og motorer for områder, hvor både støv og farlig atmosfære forekommer (mærket GD).
Motorer og gearmotorer for frekvensregulering leveres typisk som tryksikre motorer.

Fyldestgørende kataloger for alle typer er til kundernes disposition, ligesom yderligere oplysninger og tilbud på konkrete opgaver kan indhentes hos:

R. Frimodt Pedersen a/s, Ndr. Stationsvej 3, 8721 Daugård.
Tlf. 7589 5444, e-mail: , http://www.frimodt-p.dk

Frimodt Pedersen R. a/s
Nordre Stationsvej 3
8721 Daugård
Hedensted Kommune
Danmark
CVR nummer: DK67338510
P nummer: 1002249299

Send til en kollega

0.047