23948sdkhjf

Læsehjælp til kursister på Tradium

| Medlemsnyhed | Indrykket af Tradium

På Tradiums kurser er der flere elever, som ønsker hjælp til at læse og skrive. Derfor arbejdes der målrettet mod at gøre undervisningen mere ordblindevenlig.

Erik har været på kursus hos Tradiums transportafdeling. Her har han blandt andet lært om sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold i forbindelse med kranarbejdet samt meget andet teori. Men netop dette har også været en stor udfordring for Erik, da han er ordblind og kan derfor have svært ved den teoretiske del af kurserne.

- Jeg havde da frygtet alt det der skulle læses. Men computeren gjorde det meget nemmere. Jeg lærte af Jette, at få den til at læse det fagstof op, som jeg skulle bruge på kurset, fortæller Erik, der tænker kurset derfor er gået over al forventning. Det smittede også af på eksamen, hvor han bestod med blot tre fejl. 

Godt kursusmiljø med plads til støtte

Erik har også været glad for studiemiljøet på kurset og også kantinen har været et hit. Men det er i særdeleshed støtten han har fået, som skiller sig positivt ud. Dette er også oplevelsen som Jette Kristine Olesen, der er læsevejleder på Tradium, ønsker flere kursister tager med sig fra forløbene de har deltaget i.

 - Forestil dig, at du har arbejdet, siden du gik ud af folkeskolen. Ordblindhed var ikke på dagsordenen dengang, og du fik derfor aldrig særlig hjælp. Du har klaret dig fint på arbejdsmarkedet, og har arbejdet mange år med eksempelvis transport. Men nu beder din arbejdsgiver dig om at få certifikat til teleskoplæsser. På første kursusdag går det op for dig, at prøven sidste dag er skriftlig, og at du i øvrigt også skal læse og skrive en hel del i løbet af ugen.   Sådan er virkeligheden for flere af de kursister, vi møder på Tradium. Derfor kunne jeg se, at det var absolut nødvendigt, at vi lavede en indsats for at gøre kurserne mere ordblindevenlige, siger Jette. 

Computeren kommer til undsætning

For at hjælpe kursisterne, med at komme igennem det tunge teoretiske stof, så hjælper Jette dem blandt andet til at bruge et specielt computerprogram. Dette program kan kort forklaret læse tekster op for kursisten, men også hjælpe dem med de svære ord, når de selv skal skrive opgaver.

- Med kursister, der typisk ikke bruger computere i deres dagligdag, er det vigtigt at de skal forholde sig mindst muligt til programmet. Vi bruger derfor programmet ”Appwriter” som vi har forhåndsindstillet med relevant læsehastighed, stemme og oplæsningsstrategi. Derudover er der lavet fagordsliste med alle kursets relevante fagord, fortæller Jette.

Programmet er en del af en større løsning i forhold til at arbejde med ordblindhed på Tradium. Udover programmet, omfatter det også digitalisering af kursernes tekster, samarbejde mellem undervisere og læsevejledere, videointroduktioner og mange andre tiltag, der i sidste ende hjælper kursisterne med at opnå kompetencer til fremtiden.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Tradium

Vester Alle 26
8900 Randers C
Danmark
Tradium

Send til en kollega

0.078