23948sdkhjf

Den tyske økonomi står over for store forandringer

| Medlemsnyhed | Indrykket af Atradius

Angela Merkel har ikke bare overladt kanslerposten til den nye koalitionsregering, men også en række udfordringer, der kræver gennemgribende tiltag, hvis de ikke skal gå ud over landets virksomheder.

Hvis du spurgte en ekspert eller virksomhedsejer, hvordan de så den tyske økonomi ved indgangen til 2020, ville langt de fleste have fortalt dig at den var sund og stærk, måske ligefrem forbilledlig. Siden midt i 00’erne voksede økonomien, antallet af arbejdsløse faldt fra omkring 5 til 2 millioner og ifølge Eurostat udgjorde Tysklands økonomi i 2019 godt en fjerdedel af EU’s samlede BNP. Med Angela Merkel ved roret fik Tysklands genrejsning efter genforeningen status af at være noget nær et økonomisk mirakel.

Men COVID-19-pandemien har afsløret, at Tysklands økonomi står over for en række udfordringer, og at Angela Merkels politik har betydet, at Tyskland er bagud på digitalisering, grøn omstilling og sårbar over for internationale konflikter.

”Mange er begyndt at se Merkel-regeringen som en forvaltningsagtig regering, der levede på tiltag fra Schröder-tiden, men ikke selv tog initiativ til modernisering eller større investeringer,” siger direktør i det Dansk-Tyske Handelskammer, Reiner Perau, der mener at den nye regering er blevet valgt ind med et mandat til at foretage nye tiltag og skabe forandringer.

>> Skriv dig op til Executive Brief for at få direkte og tidligere adgang til flere artikler som denne <<

Samme politik på nye flasker?
Flere tyske aviser har tidligere kommenteret, at Olaf Scholz er en ny udgave af den tidligere kansler. Angela Merkel var en relativt venstreorienteret konservativ og Olaf Scholz tilhører højrefløjen i det tyske socialdemokrati. Selvom miljøpartiet, De Grønne, godt nok er en del af regeringen, har det erhvervsvenlige, liberale parti FDP landet finansministerposten, hvilket har fået flere analytikere til at forvente, at de to støttepartier vil udligne hinanden politisk på en række områder.

På trods af, at både Merkels og Scholz’ regeringer hører til i midten af tysk politik, så har den nye trekløverregering ifølge Michael Pruefer, manager i Atradius Tysklands kreditrisikoafdeling, et andet og mere ambitiøst udgangspunkt for at handle på grøn omstilling, bureaukrati og digitalisering.

”Overgangen fra Merkel til Scholz går gnidningsfrit, men den nye regering har et andet fokus end den tidligere. Særligt på grund af De Grønne, bliver der arbejdet på at få øget hastigheden af den grønne omstilling. Derudover har man sat fart på digitaliseringen og igangsat tiltag, der skal mindske behandlingstiden i det offentlige, da flere tilladelser på nuværende tidspunkt kan tage år at få godkendt.”

Men det er ikke lutter lagkage for den tyske industri. Ifølge Michael Pruefer arbejder regeringen også på at øge minimumslønnen, og selvom de fleste virksomheder støtter den grønne omstilling, kan den være med til at presse de i forvejen høje tyske energipriser yderligere op. Omstillingen kommer med en højt pris, en nylig rapport fra McKinsey anslår at det årligt vil koste Tyskland omkring 240 milliarder euro at blive CO2-neutrale i 2045. Det gør sig særligt gældende i stålindustrien, hvor de fleste producenter i øjeblikket er afhængige af kulkraft. Derfor har flere stålproducenter meldt ud, at de har brug for milliarder af euro i offentlige tilskud, hvis det skal være rentabelt for dem, at investere i grønne løsninger.

Derudover er det endnu uvist, hvor regeringen står geopolitisk. Især spørgsmålet om hvordan Tyskland skal positionere sig, hvis konfliktniveauet mellem USA og Kina eskalerer yderligere, kan have store konsekvenser for den tyske økonomi.

>> Skriv dig op til Executive Brief for at få direkte og tidligere adgang til flere artikler som denne <<


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Atradius

Sjællandsbroen 21
2450 København SV
Danmark
Atradius

Send til en kollega

0.112