23948sdkhjf

ZEISS: Fra lille værksted til højteknologisk verdensfirma

| Medlemsnyhed | Indrykket af Carl Zeiss A/S

ZEISS fejrer i år 175-års jubilæum. Siden etableringen i 1846 har ZEISS bidraget med udstyr til en lang række teknologiske milepæle.

ZEISS, verdens førende virksomhed inden for optik og optoelektronik, fejrer i år 175-års jubilæum. Den 17. november 1846 etablerede den unge finmekaniker Carl Zeiss et beskedent finmekanisk værksted i den tyske by Jena. Hvad den unge Carl Zeiss ikke vidste, var at værkstedet siden skulle udvikle sig til et højteknologisk verdensfirma med milliardomsætning og aktiviteter i 50 lande.

En væsentlig del af forklaringen på den markante udvikling er, at Carl Zeiss 20 år efter etableringen af værkstedet i Jena gik sammen med fysikeren og matematikeren Ernst Abbe. Samarbejdet mellem Ernst Abbe og Carl Zeiss blev afgørende for, at videnskabeligt funderet innovation lige siden har været en del af ZEISS’ DNA.

ZEISS har bidraget med udvikling og udstyr til en lang række teknologiske milepæle, startende med de første mikroskoper som Carl Zeiss byggede på det lille værksted i Jena. Siden var ZEISS med ved den første månelanding i 1969, hvor fotos fra månen blev optaget med ZEISS-kameralinser, der var udviklet specielt til brug i rummet. Kameralinserne lagde grunden til de linser, der senere skulle blive udviklet til litografioptik.

Desuden har en række nobelpristagere arbejdet med ZEISS-mikroskoper, heriblandt Robert Koch, som opdagede tuberkulose, Allvar Gullstrand, som arbejdede tæt sammen med ZEISS om forskning i øjet og synsevnen, samt Christiane Nüsslein-Volhard, som forsker i genetisk kontrol inden for fosterets tidlige udvikling.

Legendarisk inden for måleteknik

I 1919 lancerede ZEISS den første præcisions mikrometerskrue, og dermed blev grundstenen sat til firmaets legendariske position inden for metrologi. De første måleinstrumenter havde deres udspring i produktionen af mikroskoper. I dag er ZEISS’ segment for industriel måleteknik internationalt førende producent af multi-dimensionelle måletekniske løsninger. Disse løsninger omfatter maskiner til koordinatmåling, optiske og multi-sensoriske systemer samt metrologi-software til bilindustrien, flyindustrien, fremstillingsindustrien, plastindustrien og meditech-branchen. Innovative teknologier som fx 3D X-ray måleudstyr indgår også i porteføljen.

Kritisk situation efter den tyske genforening

Walther Heger, der er ZEISS’ direktør for Sverige, Finland, Norge og Danmark, har været med de seneste 25 af de 175 år. Walther Heger er ikke i tvivl om, at ZEISS er noget ganske særligt:

 - Det er helt unikt, at en global fondsejet virksomhed bliver 175 år. Man taler tit om, at ZEISS’ historie er et spejlbillede af Tysklands historie. En af de store milepæle i både ZEISS’ og Tysklands historie er genforeningen i 1989, som bl.a. førte til, at de daværende to ZEISS-firmaer i henholdsvis Vesttyskland og DDR blev sammenlagt til ét firma. Det var ikke uproblematisk at gennemføre denne sammensmeltning af det vesttyske Carl Zeiss og det østtyske Carl Zeiss Jena. Euforien blev hurtigt afløst af økonomisk krise, og i en stor del af 1990’erne var situationen kritisk for ZEISS. Derfor måtte der foretages en omorganisering af firmaet. Siden begyndelsen af 00’erne har firmaets udvikling været en succeshistorie, og de seneste 10-12 år har vi sat den ene omsætningsrekord efter den anden. Jeg ser frem til de kommende års spændende udvikling hvor vi bl.a. vil fokusere på den fortsatte digitalisering, bæredygtighed og udviklingen inden for el- og hybridbiler. Desuden vil det få stor betydning, hvordan Kina udvikler sig – både som marked for vores produkter og i det hele taget, siger Walther Heger.

Fakta om ZEISS

ZEISS er verdens førende virksomhed inden for optik og optoelektronik. ZEISS har gennem hele firmaets 175 år lange historie bidraget til teknologiske fremskridt på områder som måleudstyr, mikroskoper til forskning, operationsmikroskoper, diagnostiske instrumenter og kikkerter. ZEISS er repræsenteret i mere end 50 lande og har 34.000 ansatte fordelt på ca. 30 produktionsenheder, 60 salgs- og servicekontorer samt 27 forsknings- og udviklingsenheder. Det seneste regnskabsår opnåede ZEISS en samlet omsætning på 6,3 mia. euro. Firmaet har hovedkvarter i Oberkochen i det sydvestlige Tyskland og adskiller sig fra mange andre globale virksomheder ved kun at have én ejer – Carl-Zeiss-Stiftung. ZEISS Nordics, som omfatter Danmark, Norge, Finland og Sverige, har ca. 180 ansatte inden for salg, service og rådgivning.

Se videoen til højre.

#teamZEISS

 

Medlemsnyhed

Indrykket af
Carl Zeiss A/S

Bregnerødvej 133A, 1. sal
3460 Birkerød
Danmark
Carl Zeiss A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.078