23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Robotten sørger for færre afbrydelser i rutinerne

På Sygehus Sønderjylland i Aabenraa er det nu en mobil robot, der sørger for at transportere blodprøver fra et laboratorieafsnit til et andet, og det er medarbejderne glade for.

Det er egentlig ikke fordi, der er særlig langt fra det biokemiske afsnit, hvor blodprøverne kommer ind via rørpost og over til blodtypelaboratoriet. Men med 30-50 prøver dagligt som transporteres 1-2 ad gangen, bliver det hurtigt til mange ture mellem biokemien og blodtypelaboratoriet. Ture, der før blev foretaget af medarbejderne, der dermed blev afbrudt i de opgaver, de ellers var i gang med.

Det er slut nu. Nu er det nemlig en mobil robot, der klarer turene mellem biokemisk afsnit og blodtypelaboratoriet.

- Det er en aflastning i hverdagen, at vi nu slipper for at gå over i blodtypelaboratoriet hele tiden. Det kan godt være, at der ikke er særlig langt, og at blodprøver ikke er tunge, men hver gang vi skulle gå turen, så blev vi jo afbrudt i det, vi var i gang med. Nu skal vi bare stille prøverne på robotten og trykke på en knap. På den måde kan vi komme meget hurtigere tilbage til vores opgaver, og det minimerer risikoen for fejl, lyder det fra Tina Jessen, der er afdelingsbioanalytiker på Sygehus Sønderjylland.

Leverandør med stor erfaring fra hospitaler

Løsningen med den mobile robot er udviklet og installeret af Gibotech A/S fra Odense, der har stor erfaring med automationsløsninger til netop hospitaler.

- Det var vigtigt at få lavet en løsning, der var let både at implementere og betjene for personalet. Hele formålet var jo netop, at de ikke skulle bruge tid på transporten af blodprøver, så vi har lavet en løsning, hvor de bare skal trykke på en enkelt knap, og så kører robotten selv hen til bestemmelsesstedet, siger Kenneth Pedersen, Project Sales Manager hos Gibotech.

 Helt konkret fungerer løsningen ved, at en medarbejder placerer blodprøverne i en bakke på robotten, hvorefter der trykkes på destinationen. Der er kodet forskellige destinationer ind, så man vælger ganske enkelt, der hvor man gerne vil have blodprøverne kørt hen. Derefter begiver robotten sig afsted, og på vejen åbnes dørene automatisk, så den ikke skal holde og vente.

Den mobile robot er en Omron LD, der let kan navigere uden om de forhindringer, der kan opstå på vejen. Det er altså ikke noget problem, hvis nogen har glemt en vogn eller kasse i gangen. Robotten scanner blot omgivelserne og kører udenom.

Inde i blodtypelaboratoriet tager en medarbejder blodprøverne og sender med det samme robotten tilbage igen med et enkelt klik. Robotten kører selv tilbage til biokemisk afsnit og er på den måde hele tiden klar til næste tur.

Når robotten begynder at løbe tør for strøm, finder den selv vej til opladeren. Medarbejderne har også mulighed for at sende robotten til opladning, hvis de fx ved, at den ikke skal bruges i nogle timer.

Ingen medarbejderskepsis

Nogle gange er der en risiko for medarbejderskepsis, når der introduceres ny teknologi på en arbejdsplads. Sådan har det ikke været på Sygehus Sønderjylland.

 - Vi er så vant til at få nyt udstyr ind, så der er ikke nogen, der har set robotten som en trussel. Tværtimod er mine medarbejdere glade for at kunne fokusere på deres kerneopgaver i stedet for at bruge tiden på at gå frem og tilbage, slutter Tina Jessen.

På Sygehus Sønderjylland har man også inddraget medarbejderne i projektet fra starten for netop at skabe et godt forhold til deres nye kollega, bl.a. ved at lade dem vælge et navn til robotten. Der var flere gode bud, og der blev derfor lavet en afstemning blandt medarbejderne. Resultatet blev det Star Wars-inspirerede R2D2, der nu pryder robotten på flere sider.

GIBOTECH A/S
Datavej 15
5220 Odense SØ
Odense Kommune
Danmark
CVR nummer: DK70760312
P nummer: 1002328137

Send til en kollega

0.032