23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Den mest effektive måde at beskytte mod skadelig svejserøg

Bekymring over risikoen for at blive udsat for skadelig svejserøg har medført tiltag på EU og nationalt plan. Den nye ISO-standard 21904-3 til måling af effekten af udsugning af svejserøg hjælper med at finde de rigtige løsninger.

Arbejdstilsynet har bebudet en særlig indsats

Det er en kendt sag, at svejserøg består af både synlige partikler og usynlige gasser og partikler, og at disse ved indånding kan være skadelige. Svejserøg, især ved svejsning af rustfrit stål og aluminium, er skadelige for luftvejene, og kræftfremkaldende risici er blevet identificeret i et omfang der kræver beskyttelse for svejseren.

I løbet af 2021, når Covid-19 situationen tillader det, vil Arbejdstilsynet gøre en særlig indsats i metal- og maskinindustrien blandt andet med fokus på manglende eller utilstrækkelig procesventilation ved svejsning.

Det er vigtigt altid at bruge punktudsugning, når der svejses, både for egen og kollegernes skyld. Udsugningen skal bruges, også selvom kollegerne står langt væk, og selvom der kun skal svejses i kort tid. Udsugningen skal også bruges, selvom vinduer og døre står åbne, og selvom man er nødt til at få fat i en transportabel udsugning.

 Svejsepistol med røgudsugning – vejen til at beskytte svejseren

Den gode nyhed er, at opmærksomheeden og de strammere regler har fået svejseproducenterne til at fokusere på at udvikle produkter, der reducerer svejsernes sundhedsrisici. Det er et positiv tiltag, som vil hjælpe beslutningstageren til at træffe bedre valg. Men hvad er mulighederne for at beskytte svejseren mod skadelig svejserøg? 

Der er flere måder til at fjerne svejserøg på, f.eks. rumventilation eller fastmonteret punktudsugning. Det er imidlertid ikke altid muligt at montere sådant udstyr på steder, hvor de dele, der skal svejses er store. I disse og andre situationer er svejsepistoler med røgudsugning en fremragende måde at løse problemet på, da det er den mest mobile og effektive løsning der ofte er til rådighed. Med en svejsepistol med røgudsugning samles svejserøgen direkte ved gaskoppens sugemundstykke, inden den kommer ud til den luft som svejserens og andre i samme rum skal indånde. Derfor giver hele teamet et sikrere arbejdsmiljø.

 Flexlite GF – den nye standard for pistoler med røgudsugning

Det er vigtigt at huske, at svejsepistoler med røgudsugning på ingen måde er en ny opfindelse. Nu ser det imidlertid ud til, at der er en stigende interesse for dem, som det fremgår af de standarder, der er trådt i kraft inden for de seneste år.

Den seneste ændring er den nye ISO 21904-3-standard, der trådte i kraft i maj 2020. Generelt er hovedstandarden for svejsebrændere IEC 60974-7 der har til formål at harmonisere de anvendte svejsebrændere. I IEC 60974-7 version 2019 blev det obligatorisk for svejseproducenten at informere effektiviteten for svejsepistolens røgudsugning målt i henhold til ISO 21904-3. Derudover definerer ISO 21904-3 metoderne til måling af røgudsugning og den type enhed, der anvendes til målingen.

Det, der interesserer slutkunden, er svejsepistolens samlede lækage og udsugningseffektiviteten. Når alt kommer til alt har pistolen konnektorer og roterende dele, og den samlede lækage måler praktisk taget lækagehastigheden mellem sugedysen og pistolens sugestik. Den samlede effektivitet fortæller således, hvad der kan genvindes med svejsepistolens røgudsugning under hele svejseprocessen. For Kemppi Flexlite GF er den samlede effektivitetsgrad 95% i henhold til testresultaterne udført efter kravene i den nye ISO 21904-3.

“Det faktum, at Kemppi har modtaget standarden blandt de første svejseproducenter, betyder, at vi udfører målingen nøjagtigt i henhold til den standard, som vi tror vil være det etablerede middel i fremtiden”, udtaler Florian Hegemann, Commercial Director, Kemppi Oy.

Ifølge Hegemann er Flexlite GF´s testresultater derfor et pålideligt referencepunkt for beslutningstageren, der sammenligner forskellige typer svejsepistoler med røgudsugning.

https://www.kemppi.com/dk/udvalg/family/flexlite-gf/

 

Kemppi A/S
Literbuen 09
2740 Skovlunde
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK11450601
P nummer: 1002908817

Kontaktperson

Mogens Jantzen
Sales Assistant, Financial Accountant
+45 44941677 mogens.jantzen@kemppi.com

Send til en kollega

0.047