23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Seks gode råd til effektivt at vedligeholde svejsemaskiner

Løbende vedligehold af svejsemaskiner kan holde omkostningerne nede i produktionen. Derfor kommer svejsespecialist hos svejsekoncernen Migatronic, Michael Andersen, her med seks gode råd til, hvordan I vedligeholder jeres maskinpark.

Løbende vedligehold kan nedbringe omkostninger på reservedele og forlænge maskinens levetid. Herudover kan vedligehold også være med til at øge maskinens effektivitet og dermed nedbringe svejsetiden.

Der er således store fordele i at pleje sin maskinpark, fortæller svejsespecialist hos Migatronic, Michael Andersen, som derfor kommer med seks gode råd til at vedligeholde virksomhedens svejsemaskiner.

1. Knyt medarbejderen til maskinen

Ifølge Michael Andersen foretrækker de fleste jern- og maskinvirksomheder at udskifte reservedele fremfor løbende vedligehold. Derfor bør man ude i virksomhederne igangsætte en kulturændring, så den enkelte medarbejder bliver tættere knyttet til sin svejsemaskine:

 - Den enkelte medarbejder skal fra ansættelsesstart have at vide, at de er ansvarlige for vedligeholdet af deres svejsemaskine og måske i begyndelsen mindes løbende om af eksempelvis værkføreren, at vedkommende skal huske at passe på sin maskine, siger han og fortsætter:

 - For selvom virksomhederne måske ikke tænker så meget over omkostningerne ved jævnligt at udskifte enkeltdele, så kan det på sigt godt gå hen at blive en større udgift. Det gælder særlig virksomheder med mange svejsere, som jævnligt skal have nye dyser, linere og andre reservedele såsom udskiftning af slangepaket.

2. Blæs lineren ren

Det er for det første en god ide at holde svejsemaskinens liner fri for snavs, råder Michael Andersen. Under svejsearbejdet samles der nemlig ofte snavs på ståltråden i lineren, og ophober der sig for meget, vil det føre til en ustabil lysbue på grund af dårlig trådfremføring.

 - Det er nemt og hurtigt at blæse lineren godt igennem med luft, så snavset løsner sig fra trådlineren og føres ud igen. Holder man ikke lineren fri for snavs, og bliver trissesystemet samtidigt spændt for hårdt, kan det også skabe ustabilitet i lysbuen. Det slider ikke kun på lineren, som på sigt skal udskiftes, men smitter også negativt af på svejsearbejdet.

3. Udskift dysen

En svejsemaskines dyse kan risikere at brænde af, men det er heldigvis både nemt og forholdsvist billigt at udskifte den, fortæller Michael Andersen:

 - En dyse er en billig sliddel, som nemt kan udskiftes, men mange vælger i stedet at skifte hele brænderen ud, fordi de måske tænker, at det er hurtigere eller ikke kender til proceduren for udskiftning af diverse sliddele. Men det er altså lige så nemt at skifte dysen ud, og det er ovenikøbet en langt billigere løsning.

4. Øg ROI med den rette nedkøling

Svejser man i længere tid og med et højt antal ampere, kan man risikere overophedning, og det kan på sigt slide på svejsemaskinen. Derfor bør man ifølge Michael Andersen nøje afveje, om man vil investere i en vandkølet maskine eller nøjes med luftkøling:

 - Arbejder man med et relativt lavt antal ampere inden for en rimelig tidsramme, så kan en luftkøler være tilstrækkelig. Men svejser man derimod med et meget højt antal ampere i længere tid ad gangen, så kan en vandkøler være nødvendig, da den har den største køleeffekt. Den rette nedkøling er med til at vedligeholde slangepaketten, dyser samt trådliner, og det vil forlænge svejsemaskinens levetid og dermed også øge virksomhedens ROI.

5. Husk at opdatere maskinens software

I dag er de fleste svejsemaskiner softwarebaserede, og ofte tilbyder svejseproducenterne softwareopdateringer gratis eller som tilkøb. Løbende opdatering af maskinens software er en nem måde at fremtidssikre maskinen på og dermed sin investering, lyder det fra Michael Andersen:

 - Det varierer selvfølgelig fra producent til producent, hvordan man gør, men det er typisk ret nemt at opdatere sin svejsemaskines software. Hos Migatronic kan man eksempelvis hente opdateringer gratis på vores hjemmeside. Nogle kan godt blive lidt skræmte over det tekniske, men der ligger en brugsanvisning på hjemmesiden, som guider til, hvordan man downloader opdateringerne, siger han og fortsætter:

 - Opdateringer forbedrer maskinens ydeevne, så den eksempelvis bliver hurtigere, mere præcis eller mere brugervenlig. Forbedringerne gør, at maskinen følger med den teknologiske udvikling og er på den måde også med til at vedligeholde maskinen og fremtidssikre virksomhedens investering.

6. Tegn en serviceaftale

Vil man have fuld valuta for sin svejsemaskine, kan det ifølge Michael Andersen være en god ide at tegne en serviceaftale med den pågældende svejsemaskineproducent, som således sørger for løbende vedligehold og opdatering af software:

 - De fleste svejsemaskiner skal valideres en gang om året, og i den forbindelse vælger flere virksomheder at få lavet service på deres maskiner. Løbende service kan være med til at minimere potentielle nedbrud på maskinen og således også nedetid, og ofte forlænger producenten også maskinens garanti, siger han afslutningsvist.

 

FAKTA: Migatronic går på jagt efter levende legender

Migatronic kan i år fejre 50 års jubilæum, og Danmarks største og ældste svejsekoncern går i den forbindelse på jagt efter de mange gamle svejsemaskiner, som stadig svejser derude rundt omkring i verdens produktionshaller.

Derfor opfordrer svejsekoncernen alle brugere og ejere af en Migatronic-svejsemaskine til at tilmelde deres svejsemaskine og deltage i konkurrencen om at vinde en Sigma Select- eller en RallyMIG-svejsemaskine fra Migatronic.

Migatronic A/S
Aggersundvej 33
9690 Fjerritslev
Jammerbugt Kommune
Danmark
CVR nummer: DK34485216
P nummer: 1001721060

Kontaktperson

Send til en kollega

0.031